Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Kanadská kapela Billy Talent vystúpi na Topfeste v Piešťanoch

kanadská punk-rocková kapela Billy Talent Foto: Internet

Billy Talent sú aktuálne na turné so svojím štvrtým albumom Dead Silence, ktorý vydali vlani v septembri.

Bratislava 19. februára (TASR) – Punk-rocková skupina Billy Talent je ďalšou zahraničnou hviezdou na jubilejnom 10. ročníku festivalu Topfest. Populárna kanadská formácia vystúpi na piešťanskom letisku v piatok 28. júna.

Po legendárnych Iron Maiden sú Billy Talent ďalším headlinerom najväčšieho rockového open air festivalu na Slovensku, ktorý tradične otvorí koncertné leto pod Tatrami, tentoraz premiérovo až trojdňovým programom. Skupina, ktorá svoju energickú šou už rozbalila na najväčších svetových festivaloch, dostane do varu aj návštevníkov Topfestu. "Sme veľmi radi, že na zoznam interpretov pre tento ročník môžeme dopísať ďalšie skvelé meno. Dúfame, že tým potešíme fanúšikov, pretože práve túto skupinu si viacerí veľmi často želali," povedal pre médiá Dušan Drobný z organizačného tímu festivalu.

Billy Talent sú aktuálne na turné so svojím štvrtým albumom Dead Silence, ktorý vydali vlani v septembri. Po trojici štúdioviek Billy Talent I, II, III prišli Kanaďania s novým projektom, ktorý vyprodukovali vo vlastnej réžii. Fanúšikov potešili chytľavými skladbami s ostrým zvukom a súčasnými textami, v ktorých napríklad pranierujú život na sociálnych sieťach a posielajú ľudí žiť "reálny život".

Zohratá štvorica spolupracuje už 20 rokov, v roku 1993 začínali vystupovať ešte pod menom Pezz a vydali aj debutový album Watoosh!. Dodnes hrajú v nezmenenej zostave, spevákom je Ben Kowalewicz, gitaristom Ian D'Sa, basgitaristom Jon Gallant a bubeníkom Aaron Solowoniuk.

Práve Solowoniukove vážne zdravotné problémy počas nahrávania ostatného albumu kapelu ešte viac zomkli. "Celá nahrávka už bola takmer hotová, ale v tej situácii sme mysleli iba na Aarona, zvyšok bol dosť nepodstatný," hovorí o období spred dvoch rokov Kowalewicz. Nielen táto skúsenosť, ale aj stovky hodín v lietadle, dodávke a na pódiách urobili z hudobníkov jednu veľkú rodinu, ktorá prekonáva všetky prekážky a s nadšením baví publikum. Svedčia o tom aj single zo štvrtého albumu Viking Death March, Surprise, Surprise či najnovší Stand Up and Run, ktoré sa stretli u priaznivcov s veľkým úspechom. Ani na aktuálnej šnúre však nechýbajú ďalšie hity skupiny ako Try Honesty, Devil in a Midnight Mass, River Below a zrejme najznámejší Fallen Leaves. Ďalší obľúbený song Red Flag určite poznajú priaznivci počítačovej hry NHL 06, kde žiarila v rámci vydareného soundtracku.

Slovenským priaznivcom sa Billy Talent predstavili v júni minulého roku v Bratislave, na Topfeste 2013 odprezentujú svoj nový album pod holým nebom, v priestore, ktorý tejto vyslovene "festivalovej" kapele najviac svedčí.

Desiaty ročník festivalu Topfest sa bude konať od 27. do 29. júna 2013 na letisku v Piešťanoch. Okrem Iron Maiden a Billy Talent patria k potvrdeným účinkujúcim aj skupiny Ska-P, Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Čechomor, Horkýže Slíže či IMT Smile. Permanentky sú dostupné v sieti Ticketportal za zvýhodnenú predpredajovú cenu, k dispozícii sú aj vstupenky na jednotlivé dni a pre náročných aj VIP vstupenky. TASR informoval PR manažér festivalu Ján Kakaščík.