Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Kultúra

Kantáta Under my spell dostala obraz

Kantáta Under my spell napísaná Oskarom Rózsom pre sopranistku Adrianu Kučerovú dostala obraz Foto: Zdenko Hanout

Kantáta Under my spell napísaná Oskarom Rózsom pre sopranistku Adrianu Kučerovú dostala obraz.

Bratislava 12. novembra (OTS) - RTVS v spolupráci s Viva Musica! agency uvedie už 17. novembra, o 21:00, na Dvojke, 30 minútový dokumentárny film slovenskej režisérky Lucie Halmovej, "UNDER MY SPELL".

Kantáta Under my spell mala koncertnú premiéru v júli 2009 v rámci otváracieho koncertu festivalu Viva Musica! na Hlavnom námestí, v historickom centre Bratislavy. Pódiu dominoval 70-členný filharmonický orchester, 30-členný spevácky zbor, šesť perkusionistov, naša svetová, slovenská sopranistka Adriana Kučerová a to všetko odznelo pod taktovkou autora diela Oskar Rózsu.

Posolstvo kantáty sa minulý rok zo Slovenska rozšírilo za jeho hranice a tak bolo v rámci 25. výročia Nežnej revolúcie uvedené v Dóme sv. Štefana vo Viedni, v bazilike sv. Štefana v Budapešti a v katedrále sv. Víta, Vojtecha a Václava v Prahe. Dokumentárny film mal pôvodne mapovať sériu týchto troch unikátnych koncertov, ale mladá slovenská režisérka Lucia Halmová sa ho chopila ucelenejšie a spracovala pútavý krátky dokumentárny film popretkávaný rozhovormi s protagonistami Oskarom Rózsom, Adrianou Kučerovou a textárom diela Petrom Kollárov.

Film UNDER MY SPELL predstavuje hudobné dielo skladateľa Oskara Rózsu - kantátu Under my spell, napísanú pre sopranistku Adrianu Kučerovú. Film sa tematicky opiera o texty Petra Kollára, ktoré – rovnako ako aj hudba, pojednávajú v širších súvislostiach o slobode, o ľudskej duši a o spoločnosti, v ktorej žijeme. Protagonisti Oskar Rózsa, Peter Kollár a Adriana Kučerová si kladú otázku, do akej miery sme slobodní v našej konsenzuálnej spoločnosti postavenej na zaužívaných zásadách, zvykoch, konvenciách, či predsudkoch a normách. Premýšľajú o duši človeka, o jeho živote a rozhodnutiach, ktoré koná na základe lásky, strachu, či neistôt. Kto sme? Kto je človek, v ktorom bije srdce, prebýva duša a sídli vedomie? V čo verí? Film UNDER MY SPELL nedáva odpovede, no pýta sa tak, aby si divák mohol na tieto otázky odpovedať sám.


O režisérke
Lucia Halmová absolvovala v roku 2014 odbor hranej réžie na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Štúdium ukončila absolventským filmom L.S.D., ktorý bol uvedený na festivaloch IFF Bratislava a Febiofest Bratislava. V roku 2014 natočila v spolupráci s Hudobným centrom Bratislava 60 minutový dokumentárny film o festivale súčasnej hudby, Mélos Étos. Po jeho premiére v novembri 2015 vrámci festivalu Mélos Étos bude prostredníctvom Kino Film Europe uvedený do zahraničnej televíznej distribúcie. Lucia Halmová momentálne pracuje na scenári svojho autorského celovečerného filmu, Pod hladinou.

www.undermyspell.sk