Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Britská kapela Editors je ďalšou hviezdou Grape festivalu

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na Grape festivale predstaví britská indie rocková kapela Editors svoj čerstvo vydaný štvrtý album.

Bratislava 27. marca (TASR) - Grape festival doplnil ďalšie meno do zoznamu zahraničných účinkujúcich, na Slovensko príde britská indie rocková kapela Editors.

"Rokovania so skupinou Editors boli pre nás trochu špecifické, keďže ich agent nás oslovil ešte v auguste, pred začiatkom minuloročného festivalu. Kapela mala čerstvo vydaný štvrtý album a chcela ho v roku 2014 odprezentovať aj na Slovensku. Nakoniec sa všetko utriaslo tak, že sme sa dohodli, z čoho máme veľkú radosť," uviedol pre médiá za organizátorov Ján Trstenský.

Kapela Editors sa začala formovať v britskom meste Stafford v roku 2002. Prešla viacerými zmenami názvov, od Pilot, The Pride alebo Snowfield, až po súčasný. Debutový album The Back Room vyšiel v roku 2005 a s ním aj prvé hity Bullets, Munich a Blood. O rok neskôr si tento album vyslúžil nomináciu na Mercury Prize a dopomohol kapele k účasti na veľkých svetových festivaloch ako Coachella, Lollapalooza či T In The Park.

Štúdiovú dvojku An End Has A Start (2007) uviedol úspešný singel Smokers Outside The Hospital Doors. Tá sa niesla v duchu svojho predchodcu a opäť priniesla vlnu úspechu. Ďalší singel The Racing Rats iba potvrdil pevné miesto Editors na britskej indie rockovej scéne. Oba albumy dosiahli platinové predaje a Editors sa stali jednou z najvyhľadávanejších festivalových kapiel.

Na tretí album In This Light and On This Evening (2009) sa čakalo dva roky a priniesol zásadnú zmenu v sounde kapely. Editors vymenili gitary za elektroniku. Napriek rôznym pochybám fanúšikov sa trojke darilo, dosiahla prvé miesto v UK Chart a singel Papillon sa stal doposiaľ najväčším hitom skupiny. Najnovší album The Weight Of Your Love (2013) skupina začala pripravovať už v roku 2010. Pri hľadaní nového hudobného smerovania kapely odchádza gitarista Chris Urbanowicz. Editors sa vracajú späť k jednoduchšiemu gitarovému zvuku, čo potvrdil singel A Ton Of Love.

"Dlho som hovoril o svojej obľube amerických kapiel ako R.E.M. alebo Arcade Fire a je to typ soundu, ku ktorému sa budú uberať naše nové piesne. Sú priamočiarejšie ako na poslednom albume. Ten bol experimentálnejší, ale nové veci sa dajú hrať s akustickou gitarou," hovorí o novinke charizmatický líder kapely Tom Smith.

Editors sú výbornou koncertnou kapelou s nezameniteľným Tomovým vokálom a dokonalou súhrou celej skupiny. V tomto roku budú patriť k headlinerom takých festivalov ako Rock Im Park, Pinkpop alebo Pukkelpop. Výbornou správou je, že ich fanúšikovia uvidia aj na Grape festivale, ktorý sa na letisku v Piešťanoch uskutoční 15. a 16. augusta. Za organizátorov festivalu TASR informoval Ján Trstenský.