Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Kapela Smola a Hrušky vydala nový album Audiostatusy

Na screenshote skupina Smola Hrušky. Foto: Screenshot z Youtube videa

O výstižný návrh obalu a typografiu albumu sa postarala talentovaná ilustrátorka a tatérka Linda Červeňanská.

Bratislava 16. decembra (TASR) – Skupina Smola a Hrušky vydala nový album Audiostatusy. Ponúka na ňom 15 piesní, ktoré spája reflexia na aktuálne témy a obraz doby. TASR o tom informoval PR manažér kapely Martin Hlavatý.

„Album Audiostatusy nebol v pláne, o to viac ma teší, že aj po 20 rokoch skladania pesničiek som sám seba prekvapil. Siahol som po nečakaných témach, objavil spôsob, ako sa vyjadriť a zároveň pobaviť. Album obsahuje súbor skladieb, ktoré sú okamžitou reakciou na vzniknuté udalosti za posledné roky. Namiesto toho, aby som písal siahodlhé statusy na sociálne siete, ušetril som nervy a energiu vložil do hudby a slov. Pieseň Nasaďme si Hrušky bola prvou slovenskou virálnou skladbou, ktorá popisovala nástup pandémie a rúšok do našich životov. Narážky, bonmoty, recesia, čierny humor či politická satira sú súčasťou skladieb, ktoré reflektujú prvú, druhú i tretiu vlnu. To všetko nájdu fanúšikovia v skladbách Kvások a ja, Otužujem, Vakcína, Víno Ženy Spev, Kĺzavý medián, Asistent(ka), Matura 2, Voľby budú každý deň, Nepokazme si to, Hokejové emócie či Snehová kráľovná, ktorou reagujú na zisk krištáľového glóbusu Petry Vlhovej,“ priblížil priebeh tvorby frontman kapely Spoko Kramár.



O výstižný návrh obalu a typografiu albumu sa postarala talentovaná ilustrátorka a tatérka Linda Červeňanská zo štúdia Our Future Tattto v Brne. Kapele sa osvedčila spolupráca s dvorným kameramanom Pavlom Vargom, ktorý sa za posledné roky stal súčasťou hruškáckeho tímu.

Takmer všetky skladby z nového albumu majú svoj vlastný klip. Najnovší vizuál k skladbe Ženy Víno Spev sa natáčal v legendárnej pražskej Lucerne, kde bola kapela pozvaná ako hosť pri príležitosti 30. výročia vzniku českej spriatelenej kapely Totálni nasazení.

Pri príležitosti 25. výročia vzniku kapely si hudobní recesisti zo Spiša pripravili pre svojich fanúšikov v budúcom roku Akustické Hrušky 25 rokov Tour a turné s českou kapelou Totální nasazení.