Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Karla Gotta v Prahe náhle hospitalizovali, dostal infarkt

Český hudobný fenomén Karel Gott, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Spevák sa približne o 20. hodine podrobil operácii srdcovej chlopne.

Praha 27. októbra (TASR/Teraz.sk) - Mnohonásobný Zlatý slávik a držiteľ ďalších prestížnych ocenení, spevák Karel Gott (76), ktorý má aj na Slovensku masy fanúšikov, je hospitalizovaný a zrušil všetky svoje vystúpenia v najbližšom období.

Umelec o tom sprostredkovane bez ďalších podrobností informoval prostredníctvom Facebooku. Správu priniesli viaceré české elektronické médiá, ako aj internetové servery.

Karel Gott sa ešte v júni nechal počuť, že mieni rešpektovať odporúčanie lekárov z pražského Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM), aby zvoľnil pracovné tempo. Umelec v rozhovore pre Rádio Impuls síce vtedy podčiarkol, že sa cíti výborne, avšak dodal, že sa napriek tomu chce aspoň čiastočne riadiť odporúčaním po vyšetrení v IKEM-e.

Zlatý hlas z Prahy, ako poznajú Karla Gotta v nemecky hovoriacich krajinách, mal podľa expres.cz srdcový infarkt.

Prednosta Kardiocentra a Kliniky kardiovaskulárnej chirurgie IKEM, renomovaný český kardiológ prof. Jan Pirk, ktorý sa stará o zdravotný stav Karla Gotta, informoval, že spevák má aortálne zúženie srdcovej chlopne, ktoré sa objavuje v ôsmej a deviatej dekáde života. Pokiaľ nie je chlopňa postihnutá vážne a pacient je bez významnejších klinických ťažkosti, nemusí potrebovať žiadnu terapiu a je iba pravidelne kontrolovaný kardiológom. Práve v IKEMe speváka dnes popoludní hospitalizovali, informovalo internetové vydanie denníka Blesk.

Karel Gott sa podľa televízie Prima okolo 20. hodine podrobil operácii aortálne zúženej chlopne. Pôvodne bola naplánovaná na koniec novembra, avšak kvôli zhoršeniu umelcovho zdravotného stavu sa uskutočnila už dnes.

Internetový portál Expres.cz s odvolaním sa na nemenovaného spevákovho priateľa informoval, že za aktuálnou hospitalizáciou nebola arytmia srdca, ale Karel Gott prekonal ešte v nedeľu infarkt; dnešná srdcová príhoda bola vraj ešte silnejšia.

Spevákova manželka, ktorá je s dcérou Dominikou v nemocnici, jeho zdravotný stav zatiaľ nekomentovala.

Gottova hovorkyňa Aneta Stolzová zverejnila prostredníctvom Facebooku vyhlásenie v tomto znení: "Bohužiaľ vám musíme oznámiť, že Karel Gott ruší svoje vystúpenia v najbližšom období. Veľmi ho to mrzí, ale hospitalizácia v nemocnici mu koncertovanie neumožní. Pán Gott sa k svojmu zdravotnému stavu nechce verejne vyjadrovať. Verí, že to pochopíte, a osobitne žiada médiá o ľudskosť, zhovievavosť a slušnosť".

Milí příznivci Karla Gotta,bohužel vám musíme oznámit, že Karel Gott ruší svá vystoupení v nejbližším období. Velmi ho...

Posted by Karel Gott on Dienstag, 27. Oktober 2015