Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Karol Felix - LAPAČ SNOV

KAROL FELIX – LAPAČ SNOV Foto: Karol Felix / Danubiana

„Počúvam, čo mi obraz hovorí, a nechávam sa ním viesť,” hovorí Karol Felix a my počúvame spolu s ním.

Bratislava 10. novembra (OTS) - "Jeho grafiky aj obrazy prinášajú veci, ktoré sú pre nás dôverne známe. Akoby sme už všetko niekde videli, či dakedy zažili. Originálna autorova optika však zaručuje, že výtvarný svet je podaný v novej sviežej úprave. Je to svet plný pocitov, v ktorom si aktéri udržujú krehkú duševnú rovnováhu. Karol Felix presviedča, že aj nemožné sa stáva možným a neviditeľné viditeľným. Autor nekalkuluje s diváckym úspechom, hoci v oblasti grafiky a známkovej tvorby patrí k medzinárodne oceňovaným a zberateľsky žiadaným autorom. Karol Felix občas pripomína fotografa zo Zväčšeniny Michelangela Antonioniho, ktorý odfotením jedného motívu prichádza pri zväčšovaní na ďalšie súvislosti. Pritom je jedno, či je východiskový tvar abstraktný, alebo reálnejší. Karol Felix tak prichádza k neznesiteľne ľahkej krehkej rovnováhe, ktorá zjednodušením nadobúda vlastnú mágiu. Pozerať sa na jeho obrazy a grafiky je rovnako vzrušujúce ako počúvať ich sny a túžby," - Ľudo Petránsky, kurátor.

Zdroj: Karol Felix

KAROL FELIX – LAPAČ SNOV
Karol Felix sa narodil 26. júla 1961 v Košiciach. V rokoch 1981-1987 študoval na VŠVU v Bratislave na Oddelení voľnej grafiky a knižnej tvorby (Prof. A. Brunovský). Od ukončenia štúdia pracuje ako výtvarník v slobodnom povolaní. Venuje sa maľbe, grafike, ilustrácii, sochárstvu, tvorbe a známkovej tvorbe. Je členom grafického združenia G Bod, Slovenskej výtvarnej únie, Spolku grafikov Slovenska, Združenia českých grafikov Hollar a čestným členom Spoločnosti škóskych umelcov. Doteraz pripravil 78 samostatných výstav v 16 krajinách sveta. Zúčastnil sa viac ako 250 domácich a zahraničných kolektívnych výstav a súťaží v Európe, Ázii, Severnej a Južnej Amerike, Afrike a Austrálii.

Je držiteľom viacerých ocenení (Slovensko, Česko, Poľsko, Belgicko, Škótsko, Ukrajina, Rusko, Francúzsko, USA, Kanada, Južná Kórea a Čína). Ako hosťujúci umelec prednášal v USA, Južnej Afrike, Spojených Arabských Emirátoch, Mexiku, Francúzsku, Škótsku a Číne. Ako kurátor pripravil viac ako 30 výstav a projektov.

Zdroj: Karol Felix

LOKÁCIA: DANUBIANA MEULENSTEEN ART MUSEUM
BRATISLAVA - ČUNOVO, VODNÉ DIELO
GPS: N 48. 029444°| E 17.224444°
WEBOVÁ STRÁNKA: http://danubiana.sk
TRVANIE: 1.11. 2022 – 29.1.2023

OTVÁRACIE HODINY: UT-NE 10:00 – 18:00
PONDELKY ZATVORENÉ
17.11.2022 POČAS SVIATKU – OTVORENÉ !


DANUBIANA MEULENSTEEN ART MUSEUM
Necelých 20 km južne od Bratislavy sa nachádza jedno z najromantickejších múzeí moderného umenia v Európe – Danubiana Meulensteen Art Museum. Jeho zakladateľmi sú holandský zberateľ a podporovateľ umenia Gerard Meulensteen z Eindhovenu a slovenský galerista Vincent Polakovič. Od roku 2000, keď bolo múzeum otvorené, uskutočnilo desiatky výstav najprestížnejších osobností slovenskej, európskej a svetovej výtvarnej scény. (Joan Miró, Karel Appel, Sam Francis, Hermann Nitsch, Robert Doisneau, Walasse Ting, Jiří Georg Dokoupil, Jan Kaplický, Miroslav Cipár, Markus Prachensky, Ilona Kesserü Ilona, Rudolf Sikora,, Vladimír Kompánek, Peter Pollág, Dorota Sadovská a ďalší). Medzi mnohými domácimi a zahraničnými návštevníkmi, ktorí doposiaľ múzeum navštívili, nechýbali ani viaceré kráľovské návštevy a mnohé osobnosti kultúrneho a spoločenského života. Jedinečná poloha múzea nachádzajúceho sa na hraniciach troch štátov a predovšetkým mimoriadne citlivé prepojenie s okolitou prírodou a riekou Dunaj, poskytuje návštevníkom neopakovateľné pohľady nielen na vystavované výtvarné umenie, ale predovšetkým na flóru a faunu, ktorá je na polostrove umenia v každom ročnom období jedinečná. V priľahlom sochárskom parku môžu návštevníci vidieť diela viacerých osobností, akými sú napríklad El Lissitzky, Magdalena Abakanowicz, Jim Dine, Hans van de Bovenkamp, Jozef Jankovič, Arman, J. C. Farhi, Vladimír Kompánek, Peter Pollág, či Rudolf Uher. Novinkou je aj promenáda na streche, kde najmä pohľad na Bratislavu a majestátny Dunaj býva pri západe slnka nezabudnuteľným zážitkom. Prehliadku múzea, ktoré sa po svojej veľkorysej dostavbe podporenej Vládou SR stalo novým symbolom modernej Bratislavy, dnes odporúčajú najprestížnejšie svetové bedekre a sociálne portály.

Dovidenia pri Dunaji, priatelia!