Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Katarína Koščová pripravuje koncerty so skupinou Neřež

Katarína Koščová Foto: TASR/Milan Kapusta

Program s názvom 30 rokov Nerez prinesie prierez celou tvorbou Zdeňka Vřešťála a Víta Sázavského.

Bratislava 14. októbra (TASR) – Speváčka Katarína Koščová spolu s českou folkovou legendou Neřež pripravujú pokračovanie úspešného spoločného turné, ktoré nesie názov 30 rokov Nerez a Katarína Koščová. Prvý koncert odohrajú 21. októbra v Trnave, ďalšími mestami budú Bratislava (22.10.), Nitra (23.10.), Piešťany (24.10.), Trenčín (25.10.), Žilina (26.10.) a Banská Bystrica, kde vystúpia 27. októbra. TASR informoval manažér Michal Pivovar.

Program s názvom 30 rokov Nerez prinesie prierez celou tvorbou Zdeňka Vřešťála a Víta Sázavského od prvých spoločných pesničiek, cez spoluprácu s vynikajúcou pesničkárkou Zuzanou Navarou až po ich súčasnú tvorbu už pod názvom Neřež. Na koncertoch odznejú najznámejšie skladby tejto formácie, akými sú určite pesničky Tisíc dnů, Kočky, Na dně, Za poledne či Černá voda.

"Sme veľmi spokojní s tým, ako dopadla jarná časť turné. Naozaj sme nečakali, že o koncerty bude až taký záujem. Mnoho umelcov sa dnes bojí robiť samostatné koncerty, lebo majú obavu, že nepríde publikum. Nám sa však potvrdil presný opak, z čoho máme neuveriteľnú radosť a tešíme sa na ďalšie spoločné vystúpenia," povedala pre TASR speváčka k jarnej spoločnej šnúre a dodala: "Októbrové spoločné koncerty sme naplánovali hlavne v mestách, ktoré doteraz tento koncertný program nemali možnosť vidieť. Teraz na jeseň sme sa rozhodli pre komornejšie sály aj komornejšiu verziu koncertu. Odohrali sme spolu v tomto roku viacero veľkých koncertov a máme chuť na zmenu atmosféry."

Speváčka Katarína Koščová spolupracovala v tomto roku s českým textárom Michalom Horáčkom, v lete nahrávala nové CD, ktoré uvedie naživo aj na vianočnom koncerte v Prešove a v zime bude oddychovať a tešiť sa na potomka. Veľkú prestávku ale neplánuje, už na jar chystá ďalšie koncerty. Plnia sa jej nielen muzikantské sny.

Katarína zhudobnila so svojím klaviristom villonské balady Horáčka

Katarína so svojím klaviristom Danom Špinerom zhudobnila pred časom viacero villonských balád Michala Horáčka, z ktorých si popredný český textár a básnik vybral dve – letnú pesničku Přes most bez punčoch a vianočnú pieseň Štědrý večer. Tieto balady sú súčasťou jeho projektu Český kalendář, ktorý sa dočkal v tomto roku aj javiskového spracovania. "Je mi veľkou cťou, že v rámci projektu Český kalendář môžem byť ako spoluautor a interpret v takej skvelej spoločnosti, ako je Szidi Tobias, Lucia Šoralová, František Segrado, Vladimír Merta, Vojta Dyk, Lenka Nová či Petra Hřebíčková," hovorí speváčka.

V novembri vydá Vianočný album. "Posledné tri roky sme robievali v decembri vianočné koncerty, po ktorých nás ľudia žiadali o albumovú verziu kolied v našich aranžmánoch. A keďže v tejto vianočnej koncertnej tradícii chceme pokračovať, rozhodli sme sa, že CD s našimi slovenskými koledami vydáme," uviedla Katka. Na albume bude ako bonus uvedená aj pieseň Štědrý večer, ktorá je duetom Kataríny Koščovej a Vojtu Dyka z už spomínaného projektu Michala Horáčka Český kalendář.

" V tomto roku sa mi skutočne splnili takmer všetky profesijné sny. Spolupráca s Michalom Horáčkom, s kapelou Neřež, dokonca som mala možnosť zaspievať si duet s Danom Bártom. Mám pocit, že sa dejú krásne až neuveriteľné veci a to nehovorím len o pracovných príležitostiach. To najčarovnejšie zo všetkého, čo sa mi momentálne deje, je to, že sa stanem mamou," dodala na záver speváčka.