Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

O Európsku filmovú cenu zabojujú Môj pes Killer a Kauza Cervanová

Na snímke režisér filmu Kauza Cervanová Robert Kirchhoff. Foto: TASR/Michal Svítok

Slávnostné odovzdávanie Európskej filmovej ceny 2013 sa uskutoční 7. decembra v Berlíne.

Bratislava 17. júna (TASR) - Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) vybrala na Európsku filmovú cenu 2013 snímky Môj pes Killer a Kauza Cervanová. Na ocenenie Európskej filmovej akadémie možno navrhnúť dlhometrážny film, ktorý mal premiéru po 1. júli 2012, je európsky v súlade s Dohovorom o filmových koprodukciách a bol verejne distribuovaný. Akadémia tradične vyberá z hraných filmov, kde slovenských tvorivý podel dosahuje aspoň polovicu podľa bodovania Dohovoru. Pri cene určenej pre dokumentárny film, je stanovená aj podmienka, že film musí mať minimálne 70 minút.

O výbere filmov hlasovali priamo členovia SFTA (do hlasovania sa zapojilo 58 zo 137 riadnych členov, čo predstavuje 42 %). Akademici vyberali zo šiestich hraných filmov - Až do mesta Aš (r. I. Grófová), Miluj ma alebo odíď (r. M. Čengel Solčanská), Ďakujem, dobre (r. M. Prikler), Attonitas (r. J. Mottl), Môj pes Killer (r. M. Fornay), Intrigy (J. Kilián).

V kategórii dokumentárnych filmov sa stretlo sedem snímok - Cigáni idú do volieb (r. J. Vojtek), Od Fica do Fica a Krehká identita (r. Z. Piussi), Nový život (r. A. Oľha), Exponáty alebo príbehy z kaštieľa (r. P. Korec), Absolventi/Sloboda nie je zadarmo (r. Tomáš Krupa) a Kauza Cervanová (r. Robert Kirchhoff).

"Prezídium SFTA, v ktorého kompetencii je definitívne rozhodnutie o výbere filmu v prípade, že sa hlasovania nezúčastní viac ako nadpolovičná väčšina členov, potvrdilo výsledky hlasovania a akceptovalo väčšinový názor hlasujúcich členov," TASR informoval Ondrej Šulaj, prezident SFTA.

Slávnostné odovzdávanie Európskej filmovej ceny 2013 sa uskutoční 7. decembra v Berlíne. Viac informácií o jednotlivých kategóriách, spôsobe výberu nominácií a držiteľov cien nájdu záujemcovia na www.europeanfilmacademy.org. Účasť slovenskej kinematografie na Európskej filmovej cene finančne podporil Audiovizuálny fond.