Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

KAVIAREŇ NA PATRÓNKE: S politológom Samuelom Abrahámom o VOSR

Na snímke politológ Samuel Abrahám. Foto: TABLET.TV

Pozývame vás do Kaviarne na Patrónke. Sledujte novú reláciu Róberta Kotiana a jeho hostí.

Bratislava 7. novembra 2017 (TABLET.TV) - Pred sto rokmi pokračovala februárová demokratická revolúcia a demontáž cárskeho Ruska boľševickou revolúciou. Útok na Zimný palác bol v uliciach Petrohradu spočiatku viac-menej nepovšimnutou udalosťou, význam jej dodalo až nasledujúce dianie – uskutočnenie troch hlavných cieľov Vladimíra Iľjiča Lenina - ovládnutie hlavného mesta Petrohradu, uzavretie mieru s Nemeckom a rozdelenie pôdy roľníkom.

Nebyť prvej svetovej vojny, zrejme by sa vývoj v Rusku podobal vývoju v západnej časti Európy – takto sa kombinácia objektívnych a subjektívnych faktorov podieľala na tom, že po vzniku Zväzu sovietskych socialistických republík sa svet prepóloval a pokračoval v konfrontácii Západu so ZSSR – s krátkou prestávkou počas druhej svetovej vojny.

O tomto všetkom, ale aj o špecifickom vzťahu Nemecka a ZSSR, o zmenách vzťahu ZSSR a Západu, ale aj o súčasnej pozícii Ruska hovoríme s politológom, rektorom Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií Samuelom Abrahámom.