Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Keith Haring by dnes oslavoval 54 rokov, spomína aj Google

Ilustračné foto Foto: TASR/YouTube

54. výročie narodenia Keitha Haringa. Umelec z ulice by dnes oslavoval narodeniny.

Bratislava 4. mája (TERAZ.sk) - 54. výročie narodenia Keitha Haringa. Pouličný umelec ako ho nazývali sa preslávil svojimi kresbami bielou kriedou na tmavé plochy, išlo o jednoduché postavičky. Jeho kariéru odštartovali kresby v newyorskom metre.

Haring bol umelec a spoločenský aktivista. Jeho diela boli reakciou na pouličnú kultúru New Yorku 80. rokov. V roku 1981 svoje prvé výtvory prezentoval na výstave newyorskej novej vlny. Prvú samostatnú výstavu mal v galérii Tony Shafraziho.

Haring sa neskôr zoznámil s priekopníkom pop artu Andym Warholo, umelec sa potom stal námetom niekoľkých jeho diel. Maliar napr. pomaľoval telo speváčky Grace Jones pre jej videoklip "I´m Not Perfect."



Haringove kresby môžeme vydieť na stenách v Amsterdame, Paríži a tiež na berlínskom múre na mieste hraničného priechodu Checkpoint Charlie. V roku 1986 si otvoril v Soho obchod s vlastnou tvorbou Pop shop. Vystavoval v Helsinkách, Antverpách.

Ilustračné foto umelec Keith Haring
Foto: Wikipedia

Jeho posledné dielo vzniklo na stene kláštora pri kostole sv. Antona v Pise v roku 1989, "Tuttomondo". Haring sa infikoval vírusom HIV a v roku 1990 na následky choroby zomrel.

Zdroj: Wikipedia