Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Martin Laluha má premiérovú výstavu

Plagát výstavy Martina Laluhu- Tristo hrmených a Lietajúci kôň Foto: Facebook Martin Laluha

Prvou samostatnou výstavou predstavuje svoju obrazovú a objektovú tvorbu. Je v bratislavskej Galérii F7 a potrvá do 2. júla.

Bratislava 2. júna (TASR) – Prvou samostatnou výstavou predstavuje svoju obrazovú a objektovú tvorbu Martin Laluha. Je v bratislavskej Galérii F7 a potrvá do 2. júla.

Vyštudovaný keramikár má v expozícii najviac olejomalieb: Tanečník, Pred vzletom, Krajina, Prelet koňa s lyžostrojom, Kráľ leta, Bežec v dráhe, Mama, Hodinový kôň, Boží hnev, Lietajúci býk a iné. Menšie formáty sú kresby: Okrídlený koňopes, Kobrokôň, Kominár či cyklus Hudobné zloženie. Pastelom namaľoval cyklus Nie je kôň ako kôň a niekoľko obrazov vytvoril aj kombinovanou technikou. Šachistov upúta priestorové dielo Keramický šach. Ďalšie objekty (Soška s pavučinou, Dvojtvára, Žena s dieťaťom, Hudobný kolaps, Sokol) sú z rôzneho materiálu.

"Názov výstavy je 300 hrmených a lietajúci kôň. Tristo hrmených preto, že je to rýdzo slovenský a zároveň taký úderný názov. A ja mám na tých obrazoch trošku viac informácií, je to plnšie, tak mi to prišlo také vhodné. A lietajúci kôň preto, lebo tam rozpracovávam motív koňa na niekoľkých kresbách aj olejoch. Ja nemám iba jeden motív, ktorý by som riešil. Vlastne riešim kubistické tvary, ktoré sa prelínajú s nejakými reálnymi alebo niekde to posuniem až do nadrealistickej čiže surrealistickej roviny, stále prelínam nejaké abstrakcie s kubizmom," uviedol pre TASR syn akademického maliara Milana Laluhu.

Zároveň sa priznal, že v ostatných rokoch sa viac venuje olejomaľbe ako objektom z keramiky, kameňa či bronzu. Pri maľovaní vychádza z 3D objektu, pomocou ktorého získal iné videnie a tento priestor sa snaží dostať do obrazovej plochy. "Našiel som ten 3D svet na obrazoch, a to je to, čo mi spravilo môj svet," dodal výtvarník.

Bratislavský rodák Martin Laluha (1979) sa v roku 2008 zúčastnil na výstave Milan Laluha a jeho deti v žilinskej Galérii M. Vlani a tohto roku sa podieľal na niekoľkých skupinových výstavách Spolku výtvarníkov Slovenska v Bratislave a na Medzinárodnom festivale výtvarného umenia Premio Citta di Porto Sant Elpidio v Taliansku, kde získal špeciálnu cenu poroty. Výtvarník sa venuje aj hudbe.