Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Kunsthalle predstavila tohtoročné výstavné projekty

Archívna snímka, Kunsthalle. Foto: TASR - Dano Veselský

Na prelome leta a jesene chce KHB odprezentovať projekt s pracovným názvom Postcukrová ekológia (New Agrarianism: Post-Sucrose Ecologies) ako vyvrcholenie projektu Eastern Sugar.

Bratislava 3. marca (TASR) - Kunsthalle Bratislava (KHB) predstavila výstavné projekty, ktoré plánuje realizovať v roku 2021. "Plán výstavných aktivít bol vytvorený pred nástupom nového riaditeľa Jena Kratochvila, menovaného do funkcie 1. februára. V hlavných výstavných priestoroch boli napriek časovému deficitu zavedené želané vstupné zmeny reflektujúce novú víziu aj súčasnú situáciu," informovala TASR PR manažérka Lila Rose. Dodala, že projekty v priestore Kunsthalle LAB a EXT zostali v pôvodnej podobe.

"V nadväznosti na dobrú tradíciu konfrontovania širokej verejnosti s progresívnymi prúdmi súčasného vizuálneho umenia KHB predstaví tri hlavné výstavy určené pre 1. poschodie svojho sídla," priblížil Kratochvil s tým, že výstavné projekty ponúkajú variabilitu formátov, prístupov i geografickej orientácie na lokálnu produkciu, širší región i medzinárodnú umeleckú scénu.

Prvou výstavou v hlavnom priestore bude sólová prezentácia nových diel a adaptácia existujúcich prác chorvátskeho umelca Igora Eškinju, pripravená kurátorom Tevžom Logarom zo Slovinska v spolupráci s kurátorkou KHB Lýdiou Pribišovou a Jenom Kratochvilom. "Eškinjove miesto-špecifické inštalácie budú priamo reagovať na bohaté architektonické tvaroslovie výstavných aj nevýstavných priestorov KHB," avizujú tvorcovia výstavu s termínom v máji až júni.

Na prelome leta a jesene chce KHB odprezentovať projekt s pracovným názvom Postcukrová ekológia (New Agrarianism: Post-Sucrose Ecologies) ako vyvrcholenie projektu Eastern Sugar, ktorý v roku 2018 iniciovali KHB a Ilona Németh. Medzinárodná skupinová výstava pod kurátorským vedením Maje & Reubena Fowkesovcov vzniká v spolupráci so SNG a ďalšími partnerskými subjektmi. "Jej zámer ďaleko prekračuje hranice statického výstavného projektu a rozširuje svoju rezonanciu bohatým performatívnym aj diskurzívnym programom," poznamenala Rose.

Tretím hlavným výstavným projektom roka otvára KHB novú dlhodobú spoluprácu s Cenou Oskára Čepana, ktorá v posledných rokoch putovala medzi rôznymi slovenskými inštitúciami. Nová spolupráca má projektu vytvoriť stabilné zázemie a sprostredkovať ďalšie príležitostí pre finalistov a laureátov ocenenia na medzinárodnom poli.

Kunsthalle LAB má tento rok ponúknuť celkom päť výstav so zastúpením domácich i zahraničných umelcov a kurátorov, prevažne zo stredoeurópskeho regiónu. "Priestor EXT bude prioritne reagovať na aktuálne špecifické témy Bratislavy a verejného priestoru," dodala Pribišová.