Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Kino doma otvorí La Gomera, bude aj kultovka Utekajme, už ide

Na archívnej snímke vstup do kina Lumiere. Foto: TASR - Pavol Zachar

Projekt vznikol počas prvej vlny pandémie s myšlienkou, že ak nemôže prísť divák do kina, musí ísť kino za divákom.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Projekciou zábavného filmu noir La Gomera štartuje v sobotu virtuálna kinosála v projekte Kino doma. Ten ešte počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu spustilo bratislavské Kino Lumiére. Prvá projekcia opätovne spusteného projektu sa uskutoční o 20.20 h.

Kino doma premieta filmy ako live stream v presne určený deň a čas. Na rozdiel od VoD si ich diváci nemôžu stopnúť, zastaviť, pretočiť ani odložiť na inokedy, film sledujú spoločne v rovnakom čase ako v kine. Projekt, ktorý vznikol počas prvej vlny pandémie s myšlienkou, že ak nemôže prísť divák do kina, musí ísť kino za divákom, otvára v jeho jesennej verzii zábavný film noir La Gomera (r. Corneliu Porumboiu, 2019). Hlavným hrdinom kriminálnej komédie je skorumpovaný policajný inšpektor z protidrogovej jednotky, ktorý sa vydáva na kanársky ostrov La Gomera naučiť sa prastarý hvízdajúci jazyk el silbo. Len vďaka nemu sa môže vyhnúť prenasledovaniu a odpočúvaniu polície a pokračovať v komunikácii s gangstermi.

V Kine Lumiére sa mali na jeseň konať viaceré filmové podujatia. Medzi nimi Týždeň slovenského filmu i Filmový festival inakosti. Aj výber filmov z týchto podujatí si môžu pozrieť diváci vo virtuálnej kinosále Kina doma v online podobe od 20. októbra. Prehliadka Týždeň slovenského filmu ponúkne vo svojej redukovanej verzii sedem držiteľov tohtoročných cien Slnko v sieti a digitálne reštaurovanú komédiu Utekajme, už ide (1986) Dušana Rapoša pri príležitosti udelenia ceny Slnko v sieti Milanovi Lasicovi za výnimočný prínos slovenskej kinematografii.

Kino doma uviedlo počas prvej fázy prevádzky od 18. apríla do 30. júna spolu 40 dlhometrážnych filmov a dve pásma krátkych filmov. "Celkovo sa zrealizovalo 46 predstavení počas 74 dní. Na online predstavenia prostredníctvom stránky Kina Lumiére bolo celkovo vydaných 4239 vstupeniek, priemerná návštevnosť dosiahla 92 predaných vstupeniek na jedno predstavenie," uviedla pre TASR Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Dodala, že okrem Kina Lumiére, ktoré projekt iniciovalo, sa do neho zapojili aj Kino Úsmev Košice, Kino Iskra Kežmarok a Kino Akademik Banská Štiavnica.