Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Virtuálna kinosála uvedie v slovenskej premiére dokument Dunaj vědomí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Režisér David Butula chcel nakrútiť "situačný portrét kapely, ktorá hrala mýtickú hudbu".

Bratislava 15. decembra (TASR) - Legendárnu brniansku alternatívnu rockovú kapelu Dunaj predstaví dokumentárny film Dunaj vědomí (2019) režiséra Davida Butulu. Snímku, ktorá mala svetovú premiéru na 23. Medzinárodnom festivale dokumentárneho filmu Jihlava, si môžu pozrieť diváci v stredu v slovenskej premiére vo virtuálnej kinosále Kino doma o 20.20 h v rámci cyklu Music & Film Kina Lumiére. TASR o tom informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

"Skupina Dunaj patrila k tomu najlepšiemu, čo československý alternatívny rock ponúkal na prelome 80. a 90. rokov. Vydala šesť štúdiových albumov a ich hudba bola nadčasová a koncerty nezabudnuteľné," priblížil dramaturg cyklu Music & Film Miro Ulman. "Novembrový koncert Dunaj + Iva Bittová v Bratislave bol zrušený, a tak projekcia dokumentu Dunaj vědomí je jediná šanca, ako sa na Slovensku aspoň na filmovom plátne s Dunajom a ich hudbou stretnúť," dodal k premietaniu dokumentárneho rivermovie, ktorý zachytáva príbeh kapely a zaznejú v ňom mnohé ich legendárne piesne.

Kapela Dunaj vznikla v Brne a medzi jej členov patrila aj speváčka a huslistka Iva Bittová či bubeník Pavel Fajt. Charakteristickým pre jej zvuk bol hlas frontmana kapely, speváka a gitaristu Jiřího Kolšovského. Keď v roku 1998 ako 43-ročný zomrel na zástavu srdca, ďalší členovia sa rozhodli ďalej nepokračovať a venovali sa iným projektom. Dokopy sa dali po dlhých rokoch vďaka príprave celovečerného dokumentárneho filmu Dunaj vědomí. "Členovia kapely Josef Ostřanský, Pavel Koudelka, Pavel Fajt, textár Karel David a Vladimír Václavek sú odhodlaní zabudnúť na krivdy a nezhody z minulosti s cieľom spoločne odohrať pre svojich fanúšikov koncert na festivale v rumunskom Banáte," vysvetľuje Ulman. "Počas nakrúcania sa plavili týždeň po prúde rieky, ktorá dala ich kapele meno. Jej vlny a tajomná príroda v jej okolí prinášajú medzi členov kapely spomienky na minulosť a reflexiu ich kariéry," poznamenal k poeticky ladenému dokumentu, v ktorom počuť 16 piesní kapely. Sú medzi nimi napríklad Jednou, In the Flash, Cassiniho dělení, Prší, Dunaj alebo V černém.

Režisér David Butula chcel nakrútiť "situačný portrét kapely, ktorá hrala mýtickú hudbu, aby sa časom sama stala mýtom". Vzniku filmu pomohol aj crowdfunding. Vyzbieralo sa vyše 205.000 českých korún.

Dunaj vědomí mal v Českej republike online premiéru 12. mája 2020, online projekcia v Kine doma je jeho prvým uvedením na Slovensku.