Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Kultúra

Filmový kabinet v Kine Lumiére spúšťa tretí semester

Kino Lumiére FOTO TASR/Štefan Puškáš

Konať sa bude vždy v druhý štvrtok o 18.00 hodine.

Bratislava 24. januára (TASR) - Vzdelávací a prehľadový cyklus o dejinách svetovej a slovenskej kinematografie Filmový kabinet má za sebou dva úspešné semestre. Tretí otvorí 13. februára prednáška na tému francúzska nová vlna. "Prednášky a projekcie Filmového kabinetu sa opäť uskutočnia v Kine Lumiére, už teraz je možné sa na ne zaregistrovať," TASR informovala Simona Nôtová zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktorý kino prevádzkuje.

Prednáška s názvom "Francúzska nová vlna a premena" bude charakterizovať obdobie radikálnej premeny kinematografie, počas ktorého debutovalo približne 160 nových režisérov. "Po prednáške sa uskutoční projekcia filmu Jeana-Luca Godarda z roku 1960 Na konci s dychom, ktorý bol v čase svojho vzniku novátorský z viacerých hľadísk," doplnila.

Dramaturgiu Filmového kabinetu pripravujú filmový teoretik Michal Michalovič a estetik filmu Juraj Oniščenko. Tretí semester nazvali Cesty dospelosti. "Vychádzali pritom z faktu, že v 60-tych rokoch minulého storočia v kinematografii dozrievala generácia tvorcov, ktorá už mohla hovoriť o dejinách filmu," ozrejmila Simona Nôtová. Tretí semester obsiahne tridsať rokov kinematografie a ukončí sa v 90-tych rokoch prednáškami o americkom nezávislom filme vo svetovej kinematografii a o Martinovi Šulíkovi ako najvýraznejšom reprezentantovi tohto obdobia v slovenskej filmovej tvorbe.

Tretí semester Filmového kabinetu potrvá do konca júna 2014. Konať sa bude vždy v druhý štvrtok o 18.00 hodine. Každú projekciu otvorí lektorská prednáška, po nej bude nasledovať projekcia filmu a po jeho skončení diskusia. Termíny a podmienky prihlasovania sú zverejnené na www.aic.sk/kinolumiere v časti Filmový kabinet.