Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Kultúra

Kino Lumiére pozýva na celoročnú prehliadku Vlak zvaný film

Kino Lumiere Foto: TASR

Celoročnú prehliadku Vlak zvaný film pripravilo bratislavské Kino Lumiére, aby pripomenulo 120 rokov od prvej verejnej platenej projekcie bratov Lumiérovcov.

Bratislava 20. januára (TASR) - Celoročnú prehliadku Vlak zvaný film pripravilo pre svojich návštevníkov bratislavské Kino Lumiére. Pripomenie si ňou 120 rokov od prvej verejnej platenej projekcie kinematografu bratov Lumiérovcov, ktorá sa uskutočnila v parížskom Grand Café 28. decembra 1895.



Prehliadka s podtitulom 120 rokov na filmovej trati prinesie približne 60 dlhometrážnych filmov poukazujúcich na spojenie dvoch významných vynálezov 19. storočia, akými boli železnice a kinematograf.

Program tvoria filmy rôznych žánrov, období a krajín, v ktorých vlak hrá hlavnú úlohu alebo sa vo filme len mihne, no má významotvornú funkciu z hľadiska deja či filmového rozprávania. Na výbere filmov sa podieľali kurátori Filmotéky Kina Lumiére Michal Michalovič, Richard Šteinhübel, Rastislav Steranka a šéfredaktor filmologického časopisu Kino-Ikon Martin Kaňuch. "Dejiny kinematografie sú plné vlakov. Zvoliť si ako úbežník rozprávania o dejinách kinematografie práve motív vlaku, znamená otvoriť pole do nesmiernej šírky. Môžeme pracovať s filmami najrôznejších proveniencií, štýlov, žánrov, tvorcov, období. S istým pátosom by sme mohli povedať, že Vlak zvaný film nám umožní prejsť celými dejinami kinematografie i celým svetom," uvádzajú kurátori v programovom bulletine.

Prvá projekcia prehliadky sa uskutoční v stredu 21. januára o 18.00 hodine. Pod názvom Hladné oko ponúkne pásmo avantgardných a experimentálnych filmov z obdobia rokov 1923-2003 od rôznych režisérov. V januári si diváci môžu vychutnať aj filmy Koleso života (1923), Frigo na mašine (1926), Cudzinci vo vlaku (1951), Trans-Europ-Express (1967), Vtedy na západe (1968), Alexandrov hrob (1993) a Pred úsvitom (1995). Slávnostné otvorenie prehliadky sa uskutoční 30. januára o 20.30 h projekciou slovenskej tragikomédie Dušana Hanáka o dvoch poštových vlakároch Ja milujem, ty miluješ (1980).

Projekcie môžu záujemcovia navštevovať jednotlivo, v ponuke je aj permanentka na desať projekcií. Jej držitelia zároveň získajú 160-stranový katalóg podujatia. Permanentky budú v predaji od 21. januára v pokladni kina, v kaviarni CafeHaus a v sieti Ticketportal. Projekcie sa do znovuotvorenia Kina Lumiére budú konať v archívnej sále Slovenského filmového ústavu (SFÚ) na Grösslingovej 32. Prehliadku organizuje SFÚ v spolupráci s Asociáciou slovenských filmových klubov (ASFK). Jej partnermi sú Múzeum dopravy a Francúzsky inštitút na Slovensku.

TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka SFÚ.