Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Kultúra

Kino Lumiére premietne digitálne reštaurovaný film D. Lyncha Sloní muž

Na snímke kinosála K4 počas tlačovej konferencie Slovenského filmového ústavu spojenej s komentovanou prehliadkou zrekonštruovaných priestorov kina Lumiére v Bratislave 18. januára 2024. Foto: TASR Dano Veselský

Film vychádza z autentických udalostí, zobrazuje osud mimoriadne telesne deformovaného Angličana Johna Merricka (1862 - 1890).

Bratislava 11. mája (TASR) - Svetoznámy režisér David Lynch vzbudil pozornosť verejnosti už v začiatkoch tvorby. Jeho druhý celovečerný film Sloní muž (1980), ktorý vychádza z autentických udalostí, zaujal divákov aj kritiku. Bratislavské Kino Lumiére sa zapojilo do krátkej limitovanej distribúcie filmu v novej 4K digitálne reštaurovanej podobe na Slovensku a v Česku. Premietne ho v cykle Reštaurovaná klasika 15. mája o 20.00 h s lektorským úvodom filmovej teoretičky Kataríny Mišíkovej. TASR o tom informoval Slovenský filmový ústav (SFÚ).

Film vychádza z autentických udalostí, zobrazuje osud mimoriadne telesne deformovaného Angličana Johna Merricka (1862 - 1890). Mladý lekár Frederick Treves ho objavil v kabaretnom cirkuse a hoci je Merrick odsúdený na život ako zábavná atrakcia, Treves v ňom napriek hendikepu vidí inteligentného a citlivého človeka. Hoci Merricka nemožno vyliečiť, lekár sa ho snaží vytiahnuť z biedy a dopriať mu plnohodnotný a dôstojný život.

Lynch, ktorého preslávili neskoršie snímky Modrý zamat (1986) alebo Divokosť v srdci (1990), v čiernobielom filme Sloní muž vychádza z prostredia viktoriánskeho Anglicka, dej sa odohráva v Londýne roku 1884. Akcentuje bizarnosť dobových londýnskych ulíc a dielní, kde spotení muži tvrdo pracujú pri strojoch, ktorých para zahaľuje temné zákutia. "Zdanlivo realistické rozprávanie je ozvláštnené mystickým prológom a epilógom v pôsobivej snovej polohe. Práve snové scény sú typické aj pre neskoršiu Lynchovu poetiku, využívajúcu archetypálne obrazy z nevedomia," dodáva SFÚ.



Hlavnú úlohu Johna Merricka stvárnil John Hurt, hereckým výkonom však dominuje precízny psychologický prejav Anthonyho Hopkinsa ako lekára Fredericka Trevesa. Pozornosť divákov na seba strháva tiež nevšedná maska Slonieho muža. Vo filme ďalej hrajú John Gielgud, Anne Bancroft, Wendy Hiller a iní známi herci, ktorí stvárnením postáv rovnako prispeli k úspechu filmu.

Sloní muž mal svetovú premiéru v septembri v roku 1980 a zaznamenal výrazný komerčný úspech. "Získal tri ceny BAFTA vrátane kategórie najlepší film, tiež francúzskeho Cézara za najlepší zahraničný film a osem nominácií na Oscara," dodáva SFÚ.

Avizuje tiež projekciu Lynchovho debutového filmu Mazacia hlava (1977). Surrealistický horor, ktorý mu zabezpečil povesť neortodoxného a vizuálne nadaného filmára so záľubou v temných stránkach ľudskej psychiky, premietne Kino Lumiére vo štvrtok 16. mája o 18.10 h v študijnej sále Filmotéky.