Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Kino Lumiére si prehliadkou pripomína Pamätný deň obetí holokaustu

Na snímke kino Lumiére. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Slovenskú kinematografiu zastupuje oscarová snímka Obchod na korze (1965) Jána Kadára a Elmara Klosa.

Bratislava 26. januára (TASR) - Poľský film Dotyk anjela otvoril vo štvrtok (25.1.) v bratislavskom Kine Lumiére prehliadku pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu. Celkovo predstaví sedem filmov, ktoré sa vyrovnávajú s dnes stále aktuálnou témou holokaustu. Súčasťou podujatia sú aj diela, ktoré na Slovensku dosiaľ neboli uvedené. TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu si pripomíname 27. januára na výročie oslobodenia nemeckého nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz - Birkenau, medzinárodného symbolu zločinov proti ľudskosti. "Boli v ňom uväznení a zavraždení občania takmer všetkých európskych krajín okupovaných Nemcami, prevažne Židia. Viac ako 1,1 milióna ľudí sa nedožilo oslobodenia a hoci mnohé obete holokaustu nemajú ani vlastné hroby, spomienku na nich uchovávajú ľudia, pamätné miesta a inštitúcie," doplnila Monika Olech z Poľského inštitútu v Bratislave, ktorý je spolu so SFÚ organizátorom prehliadky. "Je dôležité si tieto udalosti neustále pripomínať a rozvíjať citlivosť budúcich generácií na problém holokaustu a zločiny proti ľudskosti," poznamenala k prehliadke, ktorá vznikla z podnetu slovenského režiséra Dušana Trančíka.

Podujatie odštartoval beletrizovaný dokument Dotyk anjela (2014), ktorý odhaľuje neznámy tragický príbehy nádeje na židovskú emigráciu. "Skôr ako vznikla myšlienka tábora Auschwitz - Birkenau, bol na jeseň roku 1939 v meste založený Úrad pre židovskú emigráciu do Palestíny. Tisíce ľudí z celého Sliezska s nádejou na záchranu prichádzali do obyčajného mestečka Osvienčim. Žiaľ, vzhľadom na ľahostajnosť sveta, myšlienka legálnej emigrácie Židov stroskotala," priblížila Monika Olech film, ktorý osobne uviedol režisér, scenárista a producent Marek Tomasz Pawłowski, absolvent Fakulty réžie Štátnej vysokej divadelnej školy vo Varšave.

Prehliadka predstaví aj poľskú drámu vychádzajúca z reálnych udalostí Spravodlivý (2015) režiséra a scenáristu Michała Szczerbica, ktorého matka dostala medailu za záchranu šesťročného židovského dievčatka. V programe figuruje i americko-britský film Popieranie holokaustu (2016) režiséra Micka Jacksona, dramatický príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktorý nebol uvedený v slovenskej distribúcii. Film sa týka právneho sporu spisovateľky a historičky Deborah E. Lipstadtovej, ktorú obvinil z urážky na cti vojnový historik David Irving, pretože ho verejne označila za popierača holokaustu a falšovateľa dejín. Premietne sa i maďarský film Saulov syn (2015) Lászlóa Nemesa, ocenený Oscarom za najlepší cudzojazyčný film.

Slovenskú kinematografiu zastupuje oscarová snímka Obchod na korze (1965) Jána Kadára a Elmara Klosa. Súčasnú kinematografiu reprezentuje koprodukčná česko-slovenská snímka V tichu (2014) Zdeňka Jiráského o zabudnutých osudoch židovských hudobníkov, poznamenaných nástupom nacizmu.

Prehliadku uzavrie v stredu 31. januára polohraný dokument Optimista (r. Dušan Trančík, 2008) o životných osudoch Ľudovíta Wintera, židovského zakladateľa svetoznámych kúpeľov v Piešťanoch. Snímku divákom osobne predstaví režisér.

Všetky projekcie sa začínajú o 18.00 h.