Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Kino Lumiére uvedie priamy prenos z koncertu Berlínskej filharmónie

Na archívnej snímke z 22. mája 2020 návštevníci vchádzajú do kina Lumiére v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Priamy prenos z koncertu Berlínskej filharmónie je prvým podujatím tohto druhu na Slovensku.

Bratislava 8. februára (TASR) - Bratislavské Kino Lumiére uvedie v sobotu 12. februára vo veľkej sále priamy prenos z koncertu Berlínskej filharmónie. Na programe je Brahmsov Klavírny koncert č. 2 B dur, op. 83 v podaní svetoznámeho maďarského klaviristu Andrása Schiffa pod taktovkou šéfdirigenta Kirilla Petrenka. Rovnako zaznie aj symfonická báseň Zrání od českého skladateľa Josefa Suka. TASR o tom informovala PR manažérka Mária Hejtmánková.

Podujatie, ktoré organizuje Goetheho inštitút Slovensko, je predzvesťou série koncertov, ktorými tvorbu velikána klasickej hudby Johannesa Brahmsa (1833 - 1897) predstavia Konvergencie slovenskému publiku v jarnej edícii festivalu od 21. do 27. marca. "Brahms strávil väčšiu časť života v neďalekej Viedni, patrí k pilierom komorného repertoáru a na Slovensku zaznieva pre svoje vysoké nároky sporadicky," upozorňujú organizátori Konvergencií.

Sobotňajší koncert budú prenášať z Digitálnej koncertnej siene Berlínskej filharmónie, ktorá vznikla v roku 2008. V tom čase išlo z technologického hľadiska o vizionársky počin. Online platforma neumožňuje len sledovanie koncertov jedného z najslávnejších európskych symfonických orchestrov, ale ponúka tiež bohatý archív (vrátane dokumentov a rozhovorov), vo svete klasickej hudby si stále udržiava v mnohých ohľadoch výsadné postavenie.

Priamy prenos z koncertu Berlínskej filharmónie je prvým podujatím tohto druhu na Slovensku. Záujemcovia si ho budú môcť pozrieť na veľkom plátne a s kvalitným zvukom v sále K1 Kina Lumiére, ktoré je kinom Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Podujatie so začiatkom o 18.15 h sa koná v režime OP, vstup je zdarma, potrebná je však rezervácia vstupeniek na webstránke kina. "Pred začiatkom priameho prenosu budú predkoncertné rozhovory o tvorbe a živote Johannesa Brahmsa, Digital Concert Hall Berlínskej filharmónie a klaviristovi sirovi Andrásovi Schiiffovi," dodala Hejtmánková.