Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Kultúra

Kino Lumiére dočasne zatvoria

Kino Lumiére. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pred zatvorením kina čaká na divákov špeciálna projekcia nového filmu kanadského režiséra Xaviera Dolana Mami!

Bratislava 13. novembra (TASR) - Bratislavské Kino Lumiére od pondelka 17. novembra dočasne zatvoria z dôvodu rekonštrukcie. Prevádzkovateľ kina, Slovenský filmový ústav (SFÚ), počas nej sprístupní na vybrané projekcie archívnu kinosálu vo svojej sídelnej budove. Pred zatvorením kina čaká na divákov špeciálna projekcia nového filmu kanadského režiséra Xaviera Dolana Mami!

Prvú etapu pripravovanej rekonštrukcie by mali dokončiť v druhej polovici januára 2015. "Ide o začiatok rekonštrukcie naplánovanej na roky 2014 - 2016, pričom výsledkom jej 1. etapy bude kompletná výmena elektrických rozvodov a klimatizácie," TASR informovala Simona Nôtová zo SFÚ. Ten v snahe zachovať plynulosť premietaní presúva vybrané projekcie z Kina Lumiére do svojej archívnej kinosály na Grösslingovej ul. 32, a to vrátane projekcií Filmotéky.

Ešte pred zatvorením kino uvedie v exkluzívnej predpremiére 15. novembra o 20.00 h najnovší film kanadského režiséra Xaviera Dolana Mami! Rozpráva príbeh matky a jej dospievajúceho syna s diagnózou ADHD (porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou), ktorá napriek odporúčaniam odborníkov trvá na tom, že sa o svojho syna postará sama. "Ide o doteraz najvyspelejší režisérov film, ktorý má svetovú premiéru na tohtoročnom MFF v Cannes, odkiaľ si Dolan odniesol Cenu poroty ex aequo," doplnila. Snímka Mami! sa zároveň dostala do širšieho výberu 12 zahraničných titulov, z ktorých v januári akademici vyberú päť nominácií na Oscara v kategórií Najlepší cudzojazyčný film. Do širokej distribúcie film uvedie Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) až v januári 2015.

V archívnej kinosále SFÚ diváci od 17. novembra môžu vidieť vybrané filmy z nekomerčnej prehliadky Projekt 100 (2001: Vesmírna odysea, 8 a pol, Biely boh, Ida, Koyaanisqatsi, Nick Cave: 20.000 dní na Zemi, Pulp Fiction: Historky z podsvetia, Ťažký deň) aj snímky Filmotéky uvádzané zväčša pri príležitosti výročí tvorcov - napríklad 80. narodenín kameramana Miroslava Ondříčka (Keby..., r. Lindsay Anderson, 1968), 65. narodenín herca Andyho Hryca (Rivers of Babylon, r. Vlado Balco, 1998) alebo 15. výročia úmrtia scenáristu a spisovateľa Petra Karvaša (Pán si neželal nič, r. Peter Solan, 1970). V kinosále premietnu tiež nové slovenské tituly - dokument Mira Rema Comeback, hraný debut Jara Vojteka Deti a tiež český dokument Jany Ševčíkovej Opri rebrík o nebo o katolíckom kňazovi Mariánovi Kuffovi.

Kapacita archívnej sály v SFÚ je 26 miest a umožňuje 4K projekcie so zvukom Dolby Digital 5.1. "Pripravené sú tri projekcie denne. Vzhľadom na nízku kapacitu kinosály bude naďalej možné využívať na rezervovanie vstupeniek portál www.navstevnik.sk, ktorý zobrazuje dostupnosť voľných vstupeniek na jednotlivé predstavenia," dodala Simona Nôtová.