Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Klariskami v Bratislave zaznie Mozart, Liszt, Bartók a Suchoň

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prvý koncert Franza Liszta v Prešporku sa konal v dnešnom De Pauliho paláci, iba pár metrov vzdušnou čiarou od miesta nedeľného koncertu.

Bratislava 6. septembra (TASR) – Kostolom klarisiek v Bratislave sa budú v nedeľu podvečer niesť tóny Wolfganga Amadea Mozarta, Franza Liszta, Bélu Bartóka a Eugena Suchoňa. V rámci Kultúrneho leta 2020 pokračuje cyklus koncertov odkrývajúci stopy a pôsobenie významných skladateľov a hudobných diel spätých s Bratislavou. Tentoraz ich predstaví Spevácky zbor mesta Bratislavy pod taktovkou dirigenta Ladislava Holáska. Chýbať nebudú ani zaujímavosti zo života umelcov.

"Wolfgang Amadeus Mozart bol v našom meste iba raz ako šesťročný. Okrem listov jeho otca to potvrdzuje list, ktorý písal o 11 rokov neskôr svojej sestre," približuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS). Prvý koncert Franza Liszta v Prešporku sa konal v dnešnom De Pauliho paláci, iba pár metrov vzdušnou čiarou od miesta nedeľného koncertu. "Prítomných uhorských šľachticov hra deväťročného chlapca zaujala natoľko, že sa zaviazali uhradiť mu štúdium hudby vo Viedni," približuje BKIS.

Béla Bartók v kostole klarisiek hrával na organe, keď študoval na Kráľovskom katolíckom gymnáziu v budove bývalého klariského kláštora. Tam koncertoval na klavíri. Rodák z blízkeho Pezinka Eugen Suchoň pôsobil väčšinu svojho života v Bratislave. Položil základy modernej slovenskej hudby a zložil prvú slovenskú národnú operu Krútňava.

Hudobná história Bratislavy je autorským projektom BKIS v spolupráci s ďalšími subjektmi v období od júla do septembra. Návštevníkom sa predstavil napríklad Johann Nepomuk Hummel, Ludwig van Beethoven, Joseph Haydn, Alexander Albrecht, Svetozár Stračina, Ilja Zeljenka či Joseph Kaspar Mertz. Naplánované sú ešte spomienky na Pavla Zelenaya a Deža Ursínyho.