Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Každý týždeň sedem dní uvedú filmovom na festivale v Rotterdame

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Film Každý týždeň sedem dní je psychologickým príbehom zo života vysokoškolákov, ktorí si často aj za cenu vlastných omylov a sklamaní hľadajú svoje miesto v spoločnosti.

Bratislava 25. januára (TASR) - Medzinárodný filmový festival (MFF) Rotterdam, ktorý sa uskutoční od 26. januára do 6. februára, uvedie digitálne reštaurovaný film Eduarda Grečnera Každý týždeň sedem dní (1964) zo zbierok Slovenského filmového ústavu (SFÚ). TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová.

Pripomenula, že MFF Rotterdam je známy objavovaním originálnych filmov a mladých talentovaných režisérov. Okrem súčasných diel venuje špeciálny priestor aj retrospektívam a tematickým programom. "Pre slovenskú kinematografiu je veľkým úspechom, že jeho aktuálny 51. ročník premietne film Eduarda Grečnera Každý týždeň sedem dní," podčiarkla Nôtová. Grečnerovu drámu podľa jej slov uvedú v oficiálnom programe festivalu v sekcii klasických filmov Cinema Regained, zameranej na znovuobjavovanie dnes už zabudnutých majstrovských filmových diel.

Hlavnou myšlienkou sekcie je filmová história ako proces neustáleho znovuobjavovania a prehodnocovania. Podľa slov programového kurátora festivalu Olafa Möllera je to "sekcia, ktorá nevníma dejiny filmu ako statickú minulosť, ale ako rezervoár plný klenotov, prostredníctvom ktorých môžeme zmysluplnejšie diskutovať o súčasnosti i budúcnosti kinematografie".

Film Každý týždeň sedem dní je psychologickým príbehom zo života vysokoškolákov, ktorí si často aj za cenu vlastných omylov a sklamaní hľadajú svoje miesto v spoločnosti. Zachytáva pocity neistoty a strachu, ktoré sa zmocňujú ľudí pred hroziacim nebezpečenstvom nukleárnej vojny. "Pre našu kinematografiu je jeho uvedenie v Rotterdame veľkým úspechom, ktorý je výsledkom dlhodobého procesu strategickej filmovej diplomacie a udržiavania kontaktov s festivalovými kurátormi i samotnými festivalmi," komentuje uvedenie snímky na prestížnom festivale SFÚ, ktorý film Každý týždeň sedem dní režiséra Grečnera digitálne reštauroval v roku 2021.

V aktuálnom ročníku MFF Rotterdam uvedie v sekcii Cinema Regained šesť filmov. V minulosti táto sekcia znovuobjavila "zabudnuté" filmy takých velikánov, akými boli George A. Romero, Amos Gitai či Orson Welles. "Každý týždeň sedem dní je bezpochyby výnimočným zjavom v histórii slovenskej kinematografie. Formálne i obsahovo radikálny, moderný film, porovnateľný s filmami francúzskej novej vlny 60. rokov minulého storočia od režisérov ako Alain Resnais, Chris Marker, Marguerite Duras či Alain Robbe-Grillet. Bol to obzvlášť Alain Resnais, ktorým sa Eduard Grečner inšpiroval," hovorí Rastislav Steranka, riaditeľ Národného kinematografického centra SFÚ. Potvrdil, že tento titul je prvým slovenským klasickým filmom v programe sekcie Cinema Regained. "A pokiaľ sa nemýlim, tak je aj prvým filmom z našich zbierok vôbec, ktorý je uvedený na rotterdamskom filmovom festivale," uzavrel.