Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Rakúsky filmový herec Klaus Maria Brandauer oslavuje 70 rokov

Rakúsky filmový herec Klaus Maria Brandauer Foto: TASR/Zuzana Čižmáriková

Popularitu získal po účinkovaní v slávnych filmoch Mefisto a Spomienky na Afriku.

Bad Aussee/Bratislava 22. júna (TASR) - Rakúsky filmový herec Klaus Maria Brandauer sa dnes dožíva životného jubilea 70 rokov.

Popularitu získal po účinkovaní v slávnych filmoch Mefisto a Spomienky na Afriku. Klaus Maria Brandauer, ktorý je verejnosti mimo nemecky hovoriacich krajín známy predovšetkým z filmového plátna a televíznej obrazovky, je často obsadzovaným divadelným hercom. S jeho menom sa v minulosti spájali kreácie takých veľkých postáv, ako napríklad Shakespeareov Hamlet, Rostandov Cyrano, Schillerov Wallenstein či Hofmanstahlov Jedermann.

Narodil sa 22. júna 1944 v Rakúsku. Rodák zo štajerského Bad Aussee je už laureátom Zlatého glóbusu, talianskeho Oscara - Davida di Donatella, nemeckej diváckej ceny Bambi či rakúskeho ocenenia Romy. V roku 2009 sa jeho zbierka ocenení rozšírila o Eysoldtovej prsteň za výkon v inscenácii hry Heinricha von Kleista Rozbitý džbán na scéne berlínskeho divadla Berliner Ensemble v réžii uznávaného divadelníka Petra Steina v Nemecku.



V Rakúsku strávil len útle detstvo, potom sa rodina presťahovala do Nemecka, kde po pokusoch na viacerých školách zakotvil na Vysokej škole múzických umení v nemeckom Sttutgarte. Ani tú však nedokončil. V roku 1963 získal angažnám v divadle v nemeckom Tübingene, neskôr účinkoval v divadelných scénach v Düsseldorfe, Mníchove, Hamburgu a západnom Berlíne (všetko v Nemecku), vystupoval aj vo švajčiarskom Zürichu a vo Viedni v Rakúsku. Hoci mu viac vyhovovala divadelná tvorba, svetovo známym sa stal až keď začal hrať aj vo filmoch.

Debut v snímke Salzburská spojka

Filmovým debutom bola pre neho snímka The Salzburg Connection (Salzburská spojka, 1972). Vedľajšia úloha vo filme Out of Africa (Spomienky na Afriku, 1985) mu priniesla nomináciu na Oscara, ktorého však nezískal. Z ďalších filmov možno spomenúť snímky Mefisto (1981), Hanussen (1988) alebo Mario und der Zauberer (Mário a kúzelník, 1994), či Rembrandt (1999) a Between Strangers (Medzi cudzincami, 2002).