Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Klub Bombura je v Brezne jediný, ktorý ocenili Cenou mesta

Klub je reprezentantom celého regiónu a pre jeho dlhoročné renomé ho dnes vyhľadávajú aj najväčšie české a slovenské hviezdy.

Brezno 13. júla (TASR) - Kultúrny priestor s koncertmi hviezd, "na ktoré nemajú" ani zavedenejšie kluby v hlavnom meste - to je stručná charakteristika malého vidieckeho klubu Bombura v Brezne. Majiteľ Marián Pavúk prevádzkuje toto výnimočné miesto horehronskej kultúry presne 20 rokov. Nedávno, ako prvý rockový osvetár na Slovensku, získal Cenu mesta Brezna.

"Veľmi ma potešilo, že si našu činnosť všimla skupinka mestských poslancov a navrhli ma na toto ocenenie. Dokázali totiž presadiť prácu človeka, ktorý reprezentuje aj inú, ako masovú kultúru. Je to ale najmä zásluha tých, ktorí sa zúčastňujú na našich kultúrnych podujatiach a šíria dobré meno klubu aj za hranicami mesta a okresu," hovorí.

Klub je vlastne reprezentantom celého regiónu a pre jeho dlhoročné renomé ho dnes vyhľadávajú aj najväčšie české a slovenské hviezdy, no nezriedka sa tam prezentujú aj telesá, ktoré sú známe v rámci celej Európy.

V Bombure hrali nielen naše známe mená ako Bez ladu a skladu, Chiki-liki tua, Vladimír Mišík, Andrej Šeban, Psí vojáci, Jaroslav Hutka, Vladimír Merta, Fermáta, Karpatské chrbáty, ale aj Jacek Pelc a Elektric trio (Poľsko), Steamboat Switzerland (Švajčiarsko), Maya Quartet (Francúzsko) či Peter Cardarelli (USA).

Bombura je už v tomto smere legendou a kultom. Len tak pre zaujímavosť, tento rok má v pláne nielen vystúpenie slovenskej stálice Kataríny Knechtovej, ale aj džezovej speváčky z Južnej Afriky, punkovej skupiny z Arménska či trashovej kapely z Južnej Kórey.

Aktívneho majiteľa klubu však v súčasnosti najviac trápi príklon mladých ľudí ku konzumnej zábave. "Tí, ktorých sme kedysi pritiahli k nám na mená, zaručujúce kvalitu, utekajú v určitom veku do klubov, kde je prvotným záujmom už len zábava za každú cenu. Nakoniec, využíva to aj komerčná konkurencia. Pohostinstvá s tanečnou produkciou a diskotékové kluby tu začali vyrastať ako huby po daždi. Bohužiaľ, je to aj touto dobou," konštatuje.

Pavúk však verí, že alternatívna hudba a nekonzumná kultúra vôbec, si vždy nájde svojho poslucháča. Veď práve z jej radov vyrástla na Slovensku podstatná časť známych a vážených umelcov.