Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Kniežacie dni prenesú Nitriansky hrad späť do stredoveku

Na archívnej snímke festival Kniežacie dni, ktorý sa konal na Nitrianskom hrade a v podhradí. Foto: TASR Henrich Mišovič

Dobové slávnosti sa začnú v piatok 2. júna o 10.00 h programom pre deti. Slávnostné otvorenie festivalu je naplánované na 14. hodinu.

Nitra 1. júna (TASR) - Nitriansky hrad s podhradím budú od 2. do 3. júna patriť histórii. Dobový spolok Satyros tu počas Kniežacích dní predstaví život v ranom stredoveku.

Dobové slávnosti sa začnú v piatok 2. júna o 10.00 h programom pre deti. Slávnostné otvorenie festivalu je naplánované na 14. hodinu. Ako uviedli organizátori, prvý deň Kniežacích dní ponúkne predstavenie historických skupín, turnaj bojovníkov i zápolenie v hode polenom. Vo večerných hodinách sa bude konať bitka stredovekých bojovníkov. "Po nej bude nasledovať rekonštrukcia obradu slnovratu, súťaž v pití piva a koncert kapely Varkocs," informovali organizátori.

Druhý deň Kniežacích dní otvorí rekonštrukcia ranostredovekého trhu s otrokmi. Nasledovať budú turnaje v lukostreľbe, vystúpenia sokoliarov, ukážky stredovekých bojov a ďalšie sprievodné podujatia. "Festival ukončia večerné koncerty kapiel Valar a Strigôň," doplnili organizátori z dobového spolku Satyros.