Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Dnes predstavili publikácie Bratislavský hrad a Kronika Jána z Turca

Prezentácia kníh Bratislavský hrad a Kronika Jána z Turca sa konala 19. februára 2015 v Hudobnej sieni Bratislavského hradu za účasti predsedu Národnej rady SR (NR SR) Petra Pellegriniho. Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini (druhý vpravo) a predseda predstavenstva a riaditeľ vydavateľstva Perfekt Eduard Drobný (vpravo). Foto: TASR/Štefan Puškáš

Za účasti zástupcov vydavateľstva Perfekt ich do života uviedol predseda Národnej rady Slovenskej republiky Peter Pellegrini.

Bratislava 19. februára (TASR) – Hudobná sieň Bratislavského hradu bola dnes popoludní miestom prezentácie publikácií Bratislavský hrad a Kronika Jána z Turca. Za účasti zástupcov vydavateľstva Perfekt ich do života uviedol predseda Národnej rady Slovenskej republiky Peter Pellegrini.

Štefan Holčík a kolektív sú autormi publikácie Bratislavský hrad. Ten tvorí neodmysliteľnú dominantu slovenskej metropoly. Podoba obráteného stola na Dunaji rezonuje v povedomí slovenských i zahraničných návštevníkov. Kniha rozpráva o dejinách hradu, o jeho prestavbách od najstaršieho osídlenia až po súčasnosť. Doplňujú ju fotografie architektúry, reprezentačných miestností, súčasných výstav, nábytku, olejomalieb, uniforiem, zbraní, ale aj leteckých pohľadov na hradný komplex. Historické pohľadnice zobrazujú hrad v jednotlivých etapách dejín ako sídlo rôznych panovníkov. Kniha sprevádza čitateľa cez historické súvislosti k využitiu Bratislavského hradu v súčasnosti. Text je v slovenskom a anglickom jazyku.



Publikácia Kronika Jána z Turca je unikátna historická kronika preložená prvýkrát do slovenčiny. Výnimočná kniha, aká sa neobjavuje na knižnom trhu často, vznikla už v roku 1488. Latinský text napísal Ján z Turca, muž, ktorý vládol mečom a perom, ba dokonca aj štetcom, pretože v knihe čitateľ nájde aj dobové ilustrácie – iluminácie. Prekladateľ Július Sopko venoval prekladu diela do slovenského jazyka roky svojho času. Svojím jedinečným obsahom sa rozsiahly odkaz kronikára Jána v súčasnosti stáva nevšedným dielom, ktoré otvára novú edíciu písomných pamiatok zo starých čias. Tie hovoria nielen o živote pred mnohými rokmi, ale sú aj dokladom našej bohatej kultúrnej tradície. Originál Kroniky Jána z Turca, ktorá sa dostáva do rúk čitateľom, uchováva Rehoľa piaristov v Nitre.



„Veľmi mi lichotí, že som mal tú česť uviesť práve túto knihu do života. Unikátne na nej je, že zachytáva úplne od počiatku históriu Bratislavského hradu a venuje sa svojimi fotografiami a popismi aj modernej histórii. To znamená, že zobrazuje aj návštevy svetových lídrov, ktorí mali tú česť prísť na tento hrad a ktorých sme tu hostili. Myslím si, že je to kniha, ktorú budeme vedieť veľmi dobre využiť aj v Národnej rade pri odovzdávaní darov jednotlivým návštevám, respektíve, keď my pôjdeme do zahraničia. Určite ju budem veľmi rád brávať so sebou, aby som tak prezentoval kus našej histórie,“ povedal pre TASR predseda Národnej rady Peter Pellegrini.



„Je to jedna z našich najnovších kníh a zapadá do radu historických kníh nášho vydavateľstva. Pred dvomi rokmi sme vydali knihu Prezidentský palác. Bratislavský hrad je jednak náš symbol a patrí pod Národnú radu SR, čo je najvyšší zákonodarný orgán nášho štátu. Knihu sme pripravovali rok, podieľal sa na nej celý kolektív ľudí,“ dodal pre TASR riaditeľ vydavateľstva Eduard Drobný.