Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Knižná novinka poukazuje na najrozšírenejšie hoaxy spojené s pandémiou

Na ilustračnej snímke vydanej v januári 2020 koronavírus 2019-nCoV. Foto: TASR/AP

Autori v publikácii použili kópie príspevkov zo sociálnych sietí, aby ilustrovali rozsah a pestrosť šíriacich sa dezinformácií.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Pandémia hoaxov je názov knižnej novinky, v ktorej odborníci poukazujú na najrozšírenejšie hoaxy spojené s pandémiou ochorenia COVID-19. Titul prináša na knižný trh vydavateľstvo Artis Omnis, oficiálne vyjde 15. novembra.

Skupina lekárov a ďalších odborníkov bojujúcich proti hoaxom a nezmyslom v medicíne, známa ako Lovci šarlatánov, spolu s autormi z oblasti sociálnych a ekonomických vied v knihe poukazuje na najrozšírenejšie z nich. Rozoberajú témy, ktoré sa stali najčastejším terčom dezinformácií. "Okrem toho aj približujú metódy liečby a prevencie COVID-19, podrobne rozoberajú tému očkovania a vývoj vakcín. V textoch upozorňujú na chyby a prešľapy autorít a politikov, mapujú tiež situáciu v okolitých krajinách a vo svete," avizuje vydavateľ nový titul z edície Pamäť.

Knihu zostavil lekár-internista Roland Oravský, dlhoročný člen skupiny Lovci šarlatánov. V autorskom tíme sú okrem lekárov aj epidemiológ, imunológ, molekulárna biologička, politológ, experti na Čínu a sociálne siete či ekonomický analytik.

Autori v publikácii použili kópie príspevkov zo sociálnych sietí, aby ilustrovali rozsah a pestrosť šíriacich sa dezinformácií. Čitateľ sa tiež stretne s príspevkami politikov a iných verejne činných osôb, ktorí podľa autorov svojimi prezentovanými postojmi výrazne ovplyvnili a ovplyvňujú nálady v spoločnosti a jej postoj k pandémii, očkovaniu či zavádzaným opatreniam: "Súkromné osoby sme anonymizovali, profily verejných predstaviteľov sme ponechali priznané."