Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Knižná novinka predstaví príbeh slovenských dejín za 60 minút

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Publikácia predstavuje príbeh Slovenska ako malej krajiny s veľkou minulosťou populárno-dynamickou formou.

Bratislava 19. januára (TASR) - Knižné pulty spestrila novinka pod názvom Slovensko v čase. Významné historické míľniky Slovenska predstavuje čitateľom formou živého príbehu. "Kniha je didaktickou pomôckou pre školy, aj ako reprezentačný dar pre zahraničnú návštevu," TASR informovala Andrea Farkašová z banskobystrického vydavateľstva CBS.

Publikácia predstavuje príbeh Slovenska ako malej krajiny s veľkou minulosťou populárno-dynamickou formou. Autorom knihy je Stanislav Šipkovský, ktorý je aktívny učiteľ dejepisu na súkromnej základnej škole v Banskej Bystrici a redaktorsky dohliadal na celý obsah. "Keď som dostal ponuku autorsky sa podieľať na knihe, ktorá sa má zaoberať ilustrovanými historickými udalosťami slovenských dejín a previesť nimi čitateľa za 60 minút, nevedel som presne, čo si mám pod tým predstaviť. Vtedy som si však spomenul na knižku od svetoznámeho francúzskeho medievalistu Jacquesa Le Goffa, ktorú nám v piatej triede doniesol na hodinu náš učiteľ dejepisu," priznáva Šipkovský inšpiráciu knihou s kresbami udalostí z európskych dejín. "Je smutným faktom, že svetové dejiny sú pre žiakov, ako i širšiu verejnosť vždy atraktívnejšie ako tie naše, slovenské. Nie preto, že by sa v našej histórii nič zaujímavého nedialo, ale skôr preto, že historické udalosti svetových dejín sú lepšie spopularizované a prezentované zaujímavejšou formou," tvrdí Šipkovský.

Jednotlivé míľniky našej histórie sú v knihe stvárnené maľbou. Každá maľba zachytávajúca nejaký dej či konkrétnu udalosť tvorí príbeh, ktorý nie je len statický, ale živý. Tak si významné historické udalosti rýchlejšie zapamätá aj žiak základnej školy. "Ide o ručné maľby, ktoré sa avšak nevytvárajú štetcom na plátno, ale pomocou grafického tabletu a dotykového pera. Ilustrátorkou a spoluautorkou knihy je len 18-ročná talentovaná maliarka, Bianka Horáčeková," približuje vydavateľstvo.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Erika Ďurčová


Udalosti so znázorneným letopočtom sú usporiadané chronologicky počnúc pravekom od Moravianskej venuše, rímskych légií v Laugariciu, Slovanov, cez vznik Veľkej Moravy, založenie kremnickej mincovne, významných osobností ako Matej Bel, Samuel Mikovíni či Ľudovít Štúr, po viedenskú arbitráž, vznik slovenského štátu, vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie a koronakrízu. V závere knihy sa čitateľ dozvie aj o budúcnosti Slovenska a o míľnikoch školstva na Slovensku, kde majú svoju históriu prezentovanú i rôzne základné či stredné školy z celého Slovenska.