Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Kocúrkovo prinesie do nitrianskeho divadla klasickú slovenskú komiku

Foto: TASR

Rok v Kocúrkove je súčasťou divadelnej Sezóny smiechu.

Nitra 11. apríla (TASR) – Príbeh z typického slovenského mestečka zaplneného bizarnými postavami ponúkne nová premiéra, ktorú v piatok 12. apríla uvedie vo svojej Veľkej sále Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre. Hra Rok v Kocúrkove je súčasťou divadelnej Sezóny smiechu, do ktorej prináša klasickú slovenskú komiku. "Ak sa totiž povie Ján Chalupka a Kocúrkovo, tak kocúrkovské postavy sú doslova a do písmena už archetypálnymi predobrazmi toho, ako sa správame a často zisťujeme, že sa od nich veľakrát vôbec neodlišujeme," povedal pred časom o hre šéfdramaturg DAB Svetozár Sprušanský.

Kocúrkovo je dejiskom viacerých Chalupkových hier, ktoré režisér Kamil Žiška spája do jedného celku. Spolu s obyvateľmi Kocúrkova prežijú diváci všetky ich trampoty, svadby, verbovačky, voľby i pohreby. Všetok chaos, rozvrat, lenivosť a zápecníctvo sa tu šíri ako choroba z rodiny do spoločnosti a politiky. "Spoločne s postavami, ktoré sú v týchto hrách akoby podobné až totožné, prežijeme spolu taký jeden ročný kolobeh. Verím, že táto inscenácia do nášho divadla zase pritiahne istý typ publika, o ktorý nám takisto ide,“ konštatoval Sprušanský.



Diváci sa v inscenácii stretnú s rôznymi ľudovými postavičkami. Je tu chvastavý vojakom Dunaparti, roztržitý notáriuš, aristokratická stará dievka Trasoritka, starý pijan Kostolník, prešpekulovaný advokát Zamotal, no najmä tesnošilovská família, ktorá patrí k najslávnejším kocúrkovským rodom. "A práve ona je uzlom všetkého diania a výdatným žriedlom komediálnych situácií, ktoré prináša každodenný život v slovenskej rodine. Našťastie, v tomto panoptiku karikatúr žijú aj dvaja nefalšovaní idealisti. Krásna Ľudmila a charakterný učiteľ Svoboda," hovorí o hre Dušan Nevín z propagačného oddelenia DAB.

Režisérom inscenácie je Kamil Žiška. Predstaví sa v nej Eva Večerová, Ján Greššo, Daniela Kuffelová, Gabriela Marcinková, Renáta Ryníková, Juraj Hrčka, Martin Šalacha, Peter Oszlík a Daniel Ratimorský.