Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

VIDEO: Kocúrkovo v podaní Činohry SND otvára priestor na myslenie

Na snímke zľava herec Gregor Hološka, režisér Rastislav Ballek, dramaturg Peter Pavlac, scénograf Michal Lošonský, dramaturg Róbert Mankovecký počas tlačovej konferencie Činohry SND k premiére hry Kocúrkovo 2. februára 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Tvorcovia inscenácie vychádzali z prostredia fiktívneho mesta, v ktorom sa odráža slovenská realita z čias vzniku hry.

Bratislava 2. februára (TASR) – Činohra Slovenského národného divadla (SND) uvedie 4. februára premiéru inscenácie hry Jána Chalupku (1791 – 1871) Kocúrkovo, ktorou chce otvárať priestor na myslenie. Réžie slovenskej divadelnej klasiky sa ujal Rastislav Ballek. Podpísal sa aj pod koncept a scenár predstavenia spolu s dramaturgom Petrom Pavlacom.

"Nádejam sa, že sa stane inscenáciou, ktorá bude nielen otvárať priestor na myslenie, ale priam provokovať k mysleniu, že neustrnieme v tom, že máme nejakú predstavu o Kocúrkove, že to je historická hra z 19. storočia a vlastne nevieme, čo sa tam a prečo deje a aké sú tie postavy, že zrazu začneme vôbec pátrať po tých postavách," povedala pre TASR na štvrtkovej tlačovej konferencii Miriam Kičiňová, dočasne poverená riadením Činohry SND.



Činoherný súbor sa podľa nej znovu vracia k slovenskej klasike v snahe pochopiť autora, ktorý "bol vzdelaním hodný Voltaira, ale nikdy nemal takéto uznanie". "Dotknúť sa toho, že divadlo je rôznorodá, pestrá estetická zmes a my dokážeme ísť rôznymi estetikami, a zároveň tou poslednou vrstvou je môj individuálny pocit, kde a kedy sa (ne)cítim ako Kocúrkovčan, či som alebo nechcem byť súčasťou niečoho takého, ako je Kocúrkovo," dodala Kičiňová.

Tvorcovia inscenácie vychádzali z prostredia fiktívneho mesta, v ktorom sa odráža slovenská realita z čias vzniku hry. "Alebo možno nielen tých čias, vychádzali sme z Kocúrkova ako fenoménu a z Jána Chalupku ako zakladateľa slovenskej komédie a divadla, kňaza, buditeľa a zároveň človeka so zmyslom pre vtip, situáciu, žart a komediálne tempo," uviedol pre TASR Ballek k inscenácii, ktorá sa snaží komunikovať s autorom a naplniť jeho zámery. "Poprepájať jeho život, inú tvorbu a životnú situáciu, aby ten chalupkovský a kocúrkovský kozmos bol čo najplastickejší a najmnohostrannejší. Pochopiť Chalupku a pochopiť súčasného diváka, z týchto dvoch polôh je inscenácia zložená," poznamenal režisér.



Na javisku bude dianie komentovať sám autor Chalupka sebe príznačným bystrým umom, satirickými postrehmi a inteligentným humorom. Účinkujú Anežka Petrová, Robert Roth, Ondrej Kovaľ, Martin Šalacha, Roman Poláčik, Jakub Rybárik, Gregor Hološka (ako hosť) a Michal Noga (ako hosť).

Scénu navrhol Michal Lošonský, kostýmy Katarína Holková. Autorom hudby je Róbert Mankovecký.