Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Kolážista E. Semanco oslavuje životné jubileum výstavou v Bratislave

Foto: Emil Semanco

Výstava Miracles je výberom z novej tvorby Emila Semanca za ostatných päť rokov.

Bratislava 5. júna (TASR) – Výstava Miracles je výberom z novej tvorby Emila Semanca za ostatných päť rokov. Je v Pálffyho paláci na Zámockej ulici v Bratislave a autor ju pripravil pri príležitosti svojho 60-ročného jubilea.

Podľa kurátora výstavy Ľubomíra Podušela princíp jeho koláží vychádza z obojstrannej vyváženosti vystrihovaných papierových výjavov a maliarsky ponímanej plochy monochromaticky nekonečného priestoru. Do neho autor vkladá pozemské a nadzemské príbehy, svety pripomínajúce vesmírne diaľky, podmorské hĺbky či staroveké ríše popretkávané sústavami krajinných záznamov pripomínajúcich profily prírodných zákutí, hornatých a rovinatých oblastí Slovenska. Čo je na nich zobrazené, pochádza z vnútra človeka, medziľudských vzťahov, napätia i harmónie, ktoré jestvujú v individuálnej a spoločenskej existencii. Sú to ľudské hriechy, lákadlá, dobro a zlo, smútky a radosti.

Potvrdzujú to obrazy Titanic, Legenda o túžbe, Spor, Konfrontácia, Ilúzia, Malá nočná hudba, Duel, Hodina anatómie, Grécka nedeľa, Tragédia, Mystika, Amorov revír, Svätá rodina, Súmrak, Zlatý kľúčik či z cyklov Vrany osudu a Rusínske sixtínske kaplnky.

Emil Semanco sa narodil vo východoslovenskej obci Čertižné (1953). Študoval na Filozofickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove výtvarnú výchovu, slovenský jazyk a literatúru. Ako redaktor pôsobil vo viacerých novinách, časopisoch a Slovenskej televízii. Od roku 1979 mal vyše 30 samostatných výstav v slovenských mestách a pravidelne sa podieľa doma aj v zahraničí na kolektívnych prehliadkach tvorby Umeleckej besedy slovenskej.

Členom tohto najstaršieho umeleckého spolku na Slovensku je od roku 1995 a vyše desaťročie pôsobí v jeho vedení. Podieľa sa na organizovaní umeleckých podujatí. Profesionálne sa výtvarnému umeniu venuje od roku 2003. Popri tvorbe imaginatívno-fantazijných koláží sa zaoberá aj výtvarnou teóriou, úžitkovou grafikou a knižnou ilustráciou. Napísal niekoľko kníh poézie a literatúry faktu. Je laureátom Ceny Rudolfa Jašíka a v roku 2005 mu udelili Medzinárodnú cenu E. E. Kischa za obrazovo-dokumentačnú publikáciu Najkrajší kút.