Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Komárňanské vojenské hostiny predstavia historické jedlá i boje

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Jej námetom sú udalosti z apríla 1949, keď sa veliteľom komárňanskej pevnosti stal generálmajor Richard Guyon.

Komárno 5. apríla (TASR) – Ukážky dobových bojových scén i ochutnávku historických jedál ponúkne súťaž Komárňanské vojenské hostiny. Na nádvorí starej komárňanskej pevnosti sa bude konať 1. mája.

Ako pripomenuli organizátori z organizácie Pro Castello Comaromiensi a z Vojenského kultúrneho strediska Monoštorská pevnosť, návštevníci podujatia sa budú môcť zoznámiť s bojovými technikami a s gastronómiou z obdobia revolučných rokov 1848 - 1849. „Súťažiť je možné s akýmkoľvek jedlom pripraveným na otvorenom ohni a konzumovaným aj v 19. storočí. Jedno družstvo môže súťažiť s niekoľkými druhmi na mieste pripravených jedál,“ uvádza sa v pravidlách súťaže.

Jej námetom sú udalosti z apríla 1949, keď sa veliteľom komárňanskej pevnosti stal generálmajor Richard Guyon. „Jeho prvou úlohou bolo upevniť bojového ducha obrancov pevnosti. Tento cieľ dosiahol tak, že pohostil obyvateľov mesta na hradbách Starej pevnosti počas delostreleckej nepriateľskej paľby. Na pamiatku tejto netradičnej hostiny organizujeme súťaž jedál konzumovaných v 19. storočí, ktorú spojíme s ukážkou historickej bojovej scény z rokov 1848 - 1949,“ vysvetlili organizátori.