Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Komorná komédia v Spišskom divadle odhalí skryté zákutia ženskej duše

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Autorom prekladu, návrhov scény a kostýmov je Michal Babiak. Hudbu do predstavenia zložil Tomáš Cvengroš. V komédii autor v piatich príbehoch ponúka pohľad do ženskej duše.

Spišská Nová Ves 22. novembra (TASR) - Spišské divadlo uvedie tento týždeň premiéru inscenácie hry Mira Gavrana Všetko o ženách. Informovala o tom lektorka dramaturgie divadla Sofia Skokanová s tým, že súčasný chorvátsky autor je u spišskonovoveských divákov veľmi obľúbený.

V Spišskom divadle boli jeho komédie uvedené viackrát, v roku 2009 to boli hry Všetko o mužoch a Všetko o ženách, vlani Zmrzlina a v minulej sezóne aj Muž mojej ženy. Práve komédiu Všetko o ženách divadlo uvedie opäť, tentoraz v réžii Michala Babiaka. "Na jednej strane tak reagujeme na dopyt zo strany divákov po komorných komédiách, na druhej strane je cieľom tohto projektu zoznámiť aj mladšie generácie s výborným dielom, ktoré bolo pred 13 rokmi v Spišskom divadle jedno z najpopulárnejších," uviedla Skokanová. Dodala, že v neposlednom rade nové spracovanie ponúkne hereckú príležitosť pre dve najmladšie členky hereckého súboru, Kristínu Kotarbovú a Máriu Čičvarovú, ktoré sa v komédii predstavia po boku Márie Brozmanovej.

Autorom prekladu, návrhov scény a kostýmov je Michal Babiak. Hudbu do predstavenia zložil Tomáš Cvengroš. V komédii autor v piatich príbehoch ponúka pohľad do ženskej duše. "Stretávame sa s matkou a dvomi rozhádanými dcérami, s dvomi priateľkami, do ktorých vzťahu vstupuje tretia, so škôlkarkami a ich obavami o záujem rodičov, so sekretárkami v zápase o vyšší post a s penzistkami v domove dôchodcov, ktoré bojujú o priazeň 80-ročného fešáka. Vtipnými, grotesknými, ale aj vážnejšími melodramatickými polohami sa Gavran prejavil ako majstrovský znalec ženskej duše a jeho hrdinky divákom odhaľujú svoj bohatý vnútorný svet," povedala Skokanová.

Dve premiéry odohrajú herci v divadle v Spišskej Novej Vsi v piatok a v sobotu 25. a 26. novembra so začiatkom o 19.00 h.