Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Komplex Savarin za 10 miliárd korún v Prahe nepostavia, zamietli to

Na archívnej snímke Karlov most v Prahe. Foto: TASR/AP

Savarin je neskorobaroková palácová stavba. Prestavaný komplex mal mať rozlohu 1,7 hektára a po dokončení prepojiť Václavské námestie s ulicami Na Příkopě, Jindřišskou a Panskou.

Praha 15. júna (TASR) - České ministerstvo kultúry zamietlo stavbu rozsiahleho komplexu Savarin v centre Prahy za desať miliárd korún. Miesto pri Václavskom námestí malo podľa zmluvy s magistrátom slúžiť aj ako nové sídlo Slovanskej epopeje, monumentálneho diela od maliara Alfonsa Muchu. Správu priniesla v stredu stanica ČT24.

V spojenom komplexe vnútroblokov mala okrem iného vzniknúť tržnica a obchody. Stavbu odsúhlasila Praha, podľa pamiatkarov by ale takýto rozsiahly projekt ohrozil pamiatkovú rezerváciu. Spoločnosť Crestyl, ktorá za stavbou stojí, už požiadala ministra kultúry ČR Martina Baxu, aby rozhodnutie preskúmal.

Savarin je neskorobaroková palácová stavba. Prestavaný komplex mal mať rozlohu 1,7 hektára a po dokončení prepojiť Václavské námestie s ulicami Na Příkopě, Jindřišskou a Panskou.

Dohodu o umiestnení Slovanskej epopeje v Savarine podpísali vo februári zástupcovia hlavného mesta, Nadácie Mucha a spoločnosti Crestyl. Tá mala pre daný cyklus vybudovať v Savarine príslušné výstavné priestory.

Ministerstvo kultúry svojím rozhodnutím zvrátilo pôvodné kladné stanovisko magistrátnych pamiatkarov z roku 2017, ktoré je pre stavbu kľúčové. Hovorkyňa ministerstva Ivana Awwadová zdôraznila, že projekt prestavby vnútrobloku je "z hľadiska štátnej pamiatkovej starostlivosti dlhodobo neakceptovateľný".

Projekt bol podľa hovorcu spoločnosti Ondřeja Micku opakovane upravovaný a konzultovaný s orgánmi pamiatkovej starostlivosti. Hovorca dodal, že rozhodnutie ministerstva kultúry je dôsledkom dĺžky povoľovacích procesov, ale nevzťahuje sa na uskutočnenie celkového architektonického návrhu.

Slovanská epopeja, ktorú tvorí 20 veľkoformátových plátien, je momentálne vystavená v Moravskom Krumlove. Hlavné mesto ju tam zapožičalo na päť rokov. Podľa starostu tohto mesta Tomáša Třetinu je zmluva uzavretá do konca roku 2026.