Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Komunitné pece v okrese Galanta pripomínajú minulosť a učia súčasníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Salibčania postavili svoje dve piecky tak, ako to robili ich predkovia, kúriť sa v nich bude drevom.

Dolné Saliby 7. augusta (TASR) – Nadviazať na tradičné gastronomické zvyklosti a postupy sa rozhodli v Dolných Salibách v okrese Galanta. S partnerským maďarským mestom Pannonhalma vybudovali v rámci projektu Interreg V-A Slovenská republika - Maďarsko komunitné pece. V piatok ich slávnostne odovzdali do užívania a vzápätí sa začali prvé kurzy pečenia posúchov a ťahaných štrúdlí. Podľa starostu obce Ľudovíta Kovácsa bol o ne veľký záujem.

Rozpočet na realizáciu myšlienky od vedúceho partnera projektu, ktorým boli Dolné Saliby, bol vyše 35.000 eur. "Z obecných peňazí sme doložili ďalších 20.000 eur na vybudovanie zázemia pri pieckach," povedal Kovács pre TASR. Rozpočet vo výške 20.000 eur mali na projekt v Pannonhalme, kde ho spustia podľa primátora Gábora Vasa počas 19. a 20. augusta. Rovnako ho dofinancovali z mestských prostriedkov.

Salibčania postavili svoje dve piecky tak, ako to robili ich predkovia, kúriť sa v nich bude drevom. "Boli sme sa pozrieť na viaceré a podľa toho vznikla projektová dokumentácia," uviedol starosta. Postavili ich v areáli obecného úradu, kde už vlani vzniklo v rámci spoločného slovensko-českého projektu s obcou Řícmanice pódium na exteriérové kultúrne vystúpenia.

Na Malej dunajskej nížine zohrávali verejné pece významnú komunitnú funkciu, keďže v nich piekli chlieb a iné jedlá celé rodiny, susedia a priatelia spoločne. Takýto cieľ má aj starosta Dolných Salíb. "Mávame vianočné a veľkonočné trhy, zabíjačkové slávnosti, stavanie mája, Jurtové slávnosti, ktoré zvykne navštevovať okolo 6000 ľudí. Okrem toho sú v obci aktívne občianske združenia, tam všade sa pece môžu a budú využívať," uviedol starosta. Ako dodal, jeho veľkou túžbou je však práve komunitné pečenie. "Tak ako kedysi – raz za mesiac sa zakúri v peci a svoje nakysnuté cestá si donesú ľudia z domov a spolu sa bude piecť," povedal Kovács.

Pri príležitosti spustenia prevádzky pripravili v obci na sobotu 8. augusta gastrofestival.