Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Kultúra

Koncert detí zo Superar poukazuje na budovanie súdržnosti

Budova bratislavskej Reduty, archívne foto Foto: TASR - Pavel Neubauer

Hlavnou myšlienkou koncertu je súdržnosť v rozmanitosti.

Bratislava 27. mája (TASR) - Vyše 170 žiakov základných škôl z rozmanitých sociálnych skupín z Bratislavy, Lozorna, Detvy, Veľkého Krtíša a Zvolena sa v utorok 28. mája spojí s členmi Slovenského komorného orchestra (SKO) a hosťami. V Slovenskej filharmónii (SF) sa uskutoční výročný koncert hudobno-vzdelávacieho programu Superar Slovakia. Hlavnou myšlienkou koncertu je súdržnosť v rozmanitosti. TASR o tom informovala Martina Novotová zo Superar Slovakia.

"Cieľom programu je prekonávať rozdiely v spoločnosti a spájať deti z rôznych prostredí do spolupráce tak, aby pochopili, že každé z nich je potrebné, má svoju hodnotu a prispeje k celkovému spoločného výsledku," približujú organizátori. Tohtoročným výročným koncertom v SF zavŕšia desiaty školský rok fungovania Superar na Slovensku.

Koncerty sú však len jednou časťou činnosti programu, podporujúceho kvalitné hudobné vzdelávanie na základných a materských školách. Vyvíja tiež vlastné metodiky zamerané na rozvoj kľúčových kompetencií detí a pedagógov, učiteľov aj vzdeláva. "Cez hudbu podporujeme budovanie súdržnej a lepšej spoločnosti - spoločnosti, ktorá poskytuje dôstojné podmienky na život aj pre zraniteľné skupiny, nevníma rozmanitosť ako prekážku, ale ako hodnotu a kde sa deti a dospelí dokážu navzájom počúvať, argumentovať a rešpektovať," hodnotí 10 rokov hudobno-vzdelávacieho programu Superar Slovakia jeho výkonný riaditeľ Marek Kapusta.

Dodáva, že v čase, keď je naša spoločnosť stále viac polarizovaná, je stále dôležitejšie vytvárať príležitosti na spájanie. "Na čomsi väčšom spolupracovať. Deti tak prinášajú kľúčovú lekciu pre celú spoločnosť."

Organizátori výročného koncertu avizujú, že deti na ňom budú spievať v siedmich jazykoch. Okrem slovenčiny zaznie rusínčina, maďarčina, rómčina, taliančina, angličtina a nemčina. Prekvapením pre divákov má byť aj jeden špeciálny jazyk.

Superar je medzinárodný vzdelávací program, ktorý je činný v siedmich krajinách Európy. Na Slovensku pôsobí v šiestich základných a šiestich materských školách vo Veľkom Krtíši, Detve, Zvolene, Lozorne a Bratislave. Z 828 detí, ktoré sú v programe zapojené, je 361 detí zo zraniteľných skupín.