Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Kultúra

Koncert J. Baezovej bude s petíciou proti trestu smrti pre M. Akatugbu

Americká folková speváčka Joan Baezová Foto: TASR/AP

Nigérijčan Moses Akatugba bol zadržaný vo svojich 16 rokoch a o 8 rokov neskôr odsúdený na trest smrti za čin, ku ktorému sa priznal po mučení.


Bratislava 10. októbra (TASR) – Na sobotňajšom (11.10.) koncerte americkej folkovej speváčky Joan Baezovej v Bratislave sa aktívne zúčastní aj mimovládna organizácia Amnesty International Slovensko. V svojom infostánku tu bude zbierať podpisy pod petíciu za zrušenie trestu smrti pre Mosesa Akatugbu z Nigérie.

Organizácia aktivitu uskutoční pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa za zrušenie trestu smrti. Predsedníčka správnej rady Jela Dobošová priblížila, že Moses Akatugba bol zadržaný vo svojich 16 rokoch a o 8 rokov neskôr odsúdený na trest smrti za čin, ku ktorému sa priznal po mučení.

Amnesty International sa dlhodobo venuje kampani sa absolútne zrušenie trestu smrti na celom svete vo všetkých prípadoch, vysvetlila Dobošová. Joan Baezová, ktorá je známa ako celoživotná bojovníčka za ľudské práva, sa tiež angažovala i v tejto oblasti. Na jej počesť začala Amnesty International v roku 2011 udeľovať cenu Joan Baezovej ľuďom, ktorí sú inšpiráciou v boji za ľudské práva. Prvé ocenenie získala samotná speváčka.