Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Pre Ľudovíta Štúra v Bratislave usporiadali narodeninový koncert

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Usporiadali ho občianske združenie Ars ante portas a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra sa v stredu 28. októbra večer v Novom evanjelickom kostole na Legionárskej ulici v Bratislave uskutočnil Narodeninový koncert venovaný tejto významnej osobnosti slovenských dejín. Záštitu nad podujatím prevzala viceprimátorka hlavného mesta SR Iveta Plšeková.

Na koncerte účinkoval miešaný spevácky zbor Cantus pod vedením umeleckého vedúceho a dirigenta Juraja Jartima, ktorý bol aj režisérom a dramaturgom programu slávnostného večera. V podaní členov zboru Cantus zaznela na koncerte v premiére aj skladba Juraja Jartima Vivat Ľudevít!, ktorú skomponoval na počesť tejto osobnosti.

Viceprimátorka Bratislavy I. Plšeková v príhovore vyzdvihla pôsobenie Ľ. Štúra ako učiteľa, novinára, jazykovedca, ktorý sa spolu s ďalšími zaslúžil o kodifikáciu spisovnej slovenčiny, ale i ako politika, poslanca Uhorského snemu, či schopného organizátora viacerých významných podujatí a stretnutí. Pripomenula tiež jeho morálne vlastnosti, starostlivosť o siroty po bratovi Karolovi a celoživotné úsilie o pozdvihnutie úrovne slovenského národa a takisto jeho kontakty a spoluprácu s ďalšími slovanskými národmi.

Účastníci koncertu si v podaní členov speváckeho zboru Cantus vypočuli napríklad skladby Georga Friedricha Händla, Franza Liszta, Bedřicha Smetanu, Mikuláša Schneidera-Trnavského, ako i slovenské ľudové piesne, duchovné skladby, nechýbala hymnická pieseň Kto za pravdu horí a iné. V rámci bohatého umeleckého programu zazneli v podaní recitátora Ulricha Ulmanna verše štúrovcov, úryvky z Maríny a Detvana od Andreja Sládkoviča, ukážky z básnickej tvorby Jána Botta, Pavla Orságha Hviezdoslava či Martina Rázusa. Program uzavrela pieseň Eugena Suchoňa Aká si mi krásna...

Narodeninový koncert pre Ľudovíta Štúra usporiadali občianske združenie Ars ante portas a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko v spolupráci s Cirkevným zborom Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Legionárskej ulici.