Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Na koncert do Košíc pricestuje svetoznámy skladateľ Bent Sorensen

Dánsky skladateľ je známy tým, že klasickú hudbu uvádza do moderného kontextu.

Košice 7. apríla (TASR) - Bent Sorensen, jeden z najvýznamnejších dánskych skladateľov súčasnosti, sa v stredu 10. apríla zúčastní v metropole východu na koncerte komorného súboru Quasars Ensemble. Kultúrne podujatie, súčasťou ktorého bude aj diskusia s umelcom, odštartuje o 19.00 h v košickom Múzeu Vojtecha Löfflera.

Dánsky skladateľ je známy tým, že klasickú hudbu uvádza do moderného kontextu. "Sorensenov hudobný jazyk je nesporne zo súčasnosti, ako technikou, tak estetikou. Sny, nádeje a spomienky sa miešajú s múdrosťou, získanou skúsenosťami a vytrvalosťou. V hudbe dokáže vytvoriť trblietavý svet, v ktorom veci vyznievajú tak, akoby mizli pri najmenšom dotyku," uviedol na margo tvorby umelca jeho nórsky kolega - skladateľ Arne Nordheim.

Popri komponovaní sólových koncertov a hudby pre malé a veľké orchestre pôsobí Sorensen ako profesor na Royal Danish Academy of Music a ako hosťujúci profesor hudobnej kompozície na londýnskej Royal Academy of Music. Je držiteľom prestížnych ocenení Nordic Music Prize (1996) a Wilhelm Hansen Composer Prize (1999).

Sorensove diela zaznejú na stredajšom koncerte v podaní členov Quasars Ensemble a dirigenta Ivana Buffu po verejnej diskusii s pozvaným umelcom, ktorý je známy po celom svete. Informácie o pripravovanom podujatí získala TASR z internetovej stránky projektu Európske hlavné mesto kultúry - Košice 2013.