Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Koncert SF pod taktovkou E. Villauma uvedú s návštevníkmi aj online

Ilustračné foto Foto: TASR

Na úvod koncertu zaznie predohra k opere Fidelio Ludwiga van Beethovena, ktorá vznikla ako oslava humanizmu a slobody v roku 1804.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Abonentný koncert Slovenskej filharmónie (SF) uvedú v piatok 27. novembra s návštevníkmi aj online. "Koncert platí pre držiteľov abonentiek aktuálnej koncertnej sezóny, ktorých koncerty sa mali pôvodne konať vo štvrtok 26. a v piatok 27. novembra - cykly AD, BE, A a B. Vzhľadom na epidemickú situáciu sa uskutoční len piatkový termín pre všetkých uvedených abonentov," TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Koncert zaznie pod taktovkou bývalého šéfdirigenta SF Emmanuela Villauma, ktorý zastával tento post v rokoch 2009 - 2016. "V súčasnosti je Emmanuel Villaume hudobným riaditeľom a šéfdirigentom PKF — Prague Philharmonia a hudobným riaditeľom Opery Dallas. Spolupracuje s opernými domami ako Metropolitná opera či Royal Opera House a s umelcami ako Anna Netrebko či Benjamin Bernheim," priblížila Tolstova.

Na úvod koncertu zaznie predohra k opere Fidelio Ludwiga van Beethovena, ktorá vznikla ako oslava humanizmu a slobody v roku 1804. Nasledovať bude Symfónia A dur, KV 201 osemnásťročného Wolfganga Amadea Mozarta. "Pochádza z roku 1774, keď sa skladateľ dostal do sporu so salzburským arcibiskupom Colloredom," poznamenala Tolstova ku koncertu, na ktorom odohrajú aj Wagnerovu Siegfriedovu idylu pre komorný orchester, ktorá vznikla v roku 1869 ako skladateľov narodeninový darček manželke Cosime a zároveň je táto intímna skladba holdom synovi Siegfriedovi. V programe nechýba francúzska hudba - Debussyho Svit luny, jedno z najznámejších diel hudobného impresionizmu a suita Moja matka hus, ktorá je jedným z mála diel Mauricea Ravela, napísaných na rozprávkový námet.

Podujatie so začiatkom o 19.00 h odvysiela SF aj v priamom prenose na stream.filharmonia.sk a facebookovej stránke #SlovakPhil.