Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Koncerty bez publika SF pokračujú vystúpením M. Skutu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Miki Skuta sa ako jeden z mála slovenských klaviristov pohybuje na najvyššej úrovni nielen v oblasti klasickej hudby, ale aj džezu a popu a venuje sa aj kompozícii.

Bratislava 25. mája (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) pozýva priaznivcov do svojej digitálnej koncertnej siene sledovať pokračovanie cyklu Koncerty bez publika. Na siedmom koncerte sa v utorok 26. mája o 19.00 h predstaví slovenský klavirista Miki Skuta. TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Miki Skuta sa ako jeden z mála slovenských klaviristov pohybuje na najvyššej úrovni nielen v oblasti klasickej hudby, ale aj džezu a popu a venuje sa aj kompozícii. Jeho nahrávka Bachových Goldbergových variácií sa na iTunes – Netherlands Classical Chart dostala podľa počtu stiahnutí na štrnáste miesto spomedzi všetkých klasických nahrávok. "Je držiteľom prestížneho ocenenia Krištáľové krídlo a nahral približne štyridsať CD pre slovenské, maďarské, nemecké či rakúske vydavateľstvá," dodala Tolstova.

Program utorkového klavírneho recitálu umelec zostavil z diel skladateľov 18. až 20. storočia. Na úvod odznie Toccata D dur, BWV 912 Johanna Sebastiana Bacha, ktorá bola v tom období jednou z najobľúbenejších hudobných foriem pre klávesové nástroje. Nasledovať budú dve diela Ludwiga van Beethovena - 32 variácií c mol, WoO 80 a Sonáta Es dur "Les Adieux", op. 81. Diela Bacha a Beethovena doplní výber klavírnych skladieb francúzskeho impresionistu Clauda Debussyho, pre ktorého boli zdrojom inšpirácie scenérie odohrávajúce sa vo voľnej prírode. "Svedčia o tom aj jeho názvy skladieb ako Odblesky na vode, Čo videl západný vietor či Svit luny, ktoré zaznejú na utorkovom koncerte," uzavrela Tolstova.

Online koncert nájdu záujemcovia na www.filharmonia.sk. Koncerty zároveň ostávajú v archíve, takže sa k nim môžu kedykoľvek vrátiť.