Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Koniec sveta môže znamenať aj nový začiatok

Košičania sa ta môžu tešiť na bohatú kultúrnu nádielku od 14. do 21. decembra. Festival, aj vzhľadom na dátum, nesie názov The End/Koniec.

Košice 30. novembra (TASR) - Všadeprítomnou témou konca sveta bude presiaknutý festival pred začiatkom roka 2013, v ktorom sa Košice, spolu s francúzskym mestom Marseille, stanú európskymi kultúrnymi metropolami. Košičania sa ta môžu tešiť na bohatú kultúrnu nádielku od 14. do 21. decembra. Festival, aj vzhľadom na dátum, nesie názov The End/Koniec. Pestrá multižánrová festivalová ponuka, tvorená domácimi a množstvom zahraničných umelcov, prinesie aj na netradičné miesta koncerty, prednášky, výstavy, filmy, divadelné a tanečné predstavenia. Všetky a pre všetkých budú voľne prístupné.

„Nemohli sme sa vyhnúť téme, o ktorej hovorí celý svet, ale zároveň sme chceli naznačiť, že naša, niekoľkoročná príprava končí a že my naopak, nekončíme, ale ideme do finále a blížime sa k otváraciemu ceremoniálu,“ uviedol umelecký riaditeľ neziskovej organizácie Košice – Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013 Vladimír Beskid. Ako spresnil, festival The End pracuje s témou konca sveta z rôznych pohľadov a v rôznych žánroch tak, aby uspokojil čo najširšie divácke spektrum.

Festival The End sa začne už v piatok 14. decembra vernisážou v Múzeu Vojtecha Löfflera. Autormi výstavy sú mladí umelci z východného Slovenska, ktorí sa predstavia maľbou, sochami a svetelnými objektmi.

Počas festivalového týždňa sa môžu diváci tešiť aj na cyklus piatich filmov, ktoré rôznym spôsobom pracujú s témou konca sveta. „V spolupráci s občianskym združením Cinefil ich ponúkneme v kine Úsmev, ktoré síce skončilo, ale aspoň na týždeň mu opäť vdýchneme život,“ dodal Beskid. Premietané budú filmy Mad Max (1979), Matrix (1999), Ikarie XB 1 (1963), Dvanásť opíc (1995) a ako zaujímavosť aj skrátená verzia kultového nemého filmu z roku 1927 Metropolis, so živým hudobným sprievodom Dalibora Kociána a jeho hostí.

Chýbať nebude ani Vedecká kaviareň na tému mayského kalendára s RNDr. Miroslavom Znášikom (18. 12.) vo výmenníku na Brigádnickej ulici. Do programu sa zapoja aj rezidentky projektu K.A.I.R. Svoje tanečné umenie 16. a 17. 12. predvedú Inna Aslamova z Bieloruska a Daria Buzovkina z Ruska v kaviarni Slávia. Ďalšia umelkyňa, francúzska výtvarníčka z Marseilles Claire Dantzer, sa predstaví site specific výstavou v synagóge na Zvonárskej ulici.

V košickej Make Up gallery, ktorá všetky tohoročné výstavné projekty venovala téme konca sveta, sa 19. decembra uskutoční tretia vernisáž festivalu a ponúkne dielo britskej umelkyne poľského pôvodu Hanii Stelly Sawickej.

Sprievodným podujatím, pripraveným n. o. Košice 2013 a Agentúrou Daisy, bude aj tradičné vyrezávanie ľadových sôch na Hlavnej ulici. Vytvárať ich budú dva sochárske tímy – poľský a maďarský od 17. decembra.

Dlho očakávaný deň s dátumom 21. decembra vyvrcholí večerným koncertom na Hlavnej ulici. Obavy z konca sveta by mala zahnať a Košice pripraviť na veľkolepý otvárací ceremoniál česká pop - funková kapela Monkey Business. Zároveň sa spustí časomiera - svetelná inštalácia, ktoré začne odpočítavať dni, hodiny, minúty a sekundy do jeho začiatku.