Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Konvergencie budú komornejšie než kedykoľvek predtým

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na Konvergenciách opäť dostanú priestor diela umelcov spätých s dejinami mesta.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie sa po prvý raz predstaví divákom v Bratislave a zároveň formou online prenosov. Realizovať festival okrem sál aj v online priestore sa organizátori rozhodli pre obmedzenú možnosť osobnej účasti návštevníkov na koncertoch z dôvodu pandemickej situácie. V poradí 21. ročník festivalu sa začína v stredu a potrvá do nedele (20. 9.).

"V žiadnom prípade sme festival nechceli zrušiť a preto sme sa rozhodli formou online streamov ponúknuť umenie čo najširšiemu publiku – po celom Slovensku, ale aj v zahraničí," uviedol Jozef Lupták, riaditeľ festivalu. "Je to krok, ktorý je technicky i finančne veľmi náročný, no v súčasnej situácii ho považujeme za nutný. Vnímame to zároveň ako podporu všetkých umelcov, dodávateľov a spolupracovníkov festivalu, pre ktorých je takéto podujatie súčasťou ich profesie a teda aj príjmov. Veríme, že naši fanúšikovia nám ostanú verní aj na diaľku," dodal Lupták.

Konvergencie ponúknu v 21. ročníku viacero originálnych dramaturgií. Podľa organizátorov sa v nich festival hlási k výroku Mariána Vargu o hudbe, ktorá nepozná hranice, ale pripomína si tiež hudobné tradície Bratislavy. "Do prvej skupiny patria úvodný i záverečný koncert festivalu, ako aj nové úpravy piesní Mariána Vargu od Vladislava Šarišského, ktoré zaspieva Sisa Fehér," informoval TASR organizačný tím festivalu. Raritným má byť tiež uvedenie Vargových detských skladieb klaviristom Ivanom Šillerom. Album súboru Collegium Musicum inšpiroval názov a smerovanie Konvergencií, na ktorých bol Marián Varga častým hosťom.

Na otváracom koncerte v Slovenskom rozhlase zaznejú sety elektronickej hudby Pjoniho a Stroona spolu so slovenskými premiérami diel Giovanniho Sollimu, Iannisa Xenakisa a violistu Vladimira Mendelssohna – ten mal byť aj hosťom festivalu, ale v dôsledku cestovných obmedzení na Slovensko nedocestuje a na koncertoch ho nahradí domáci violista Martin Ruman.

Záverečný koncert bude patriť Baladám dvojice Robert Pospiš a Martin Sillay, projektu 10 Simple Melodies, na ktorom klarinetista Branislav Dugovič spolupracoval so známym producentom Eddiem Stevensom. Pravdepodobne posledný festivalový večer v priestoroch Design Factory, ktorá bola dlhé roky základňou Konvergencií, uzatvorí židovská hudba z CD Tehillim všestranného hudobníka a skladateľa Michala Paľka a jeho kapely Mojše Band.

Ťažiskom festivalu je komorná hudba, v programe figurujú diela jubilujúceho Romana Bergera (1930), Johanna Sebastiana Bacha, Johannesa Brahmsa a Ludwiga van Beethovena v interpretácii vo Švajčiarsku pôsobiaceho huslistu Igora Karška, violončelistu Jozefa Luptáka a klaviristky Nory Škutovej.

Na Konvergenciách opäť dostanú priestor diela umelcov spätých s dejinami mesta. V rámci Bratislavskej noci komornej hudby tak zaznejú klavírne kvintetá Johanna Nepomuka Hummela a Alexandra Albrechta, v ktorých sa predstavia klaviristky Jordana Palovičová a Alena Hučková. "V rámci tohto koncertu budú na festivale účinkovať aj legendy slovenského interpretačného umenia, klavirista Marian Lapšanský a violončelista Jozef Podhoranský," avizujú organizátori.