Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Konvergencie ponúknu klasiku, avantgardu i škandinávsky jazz

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Na Konvergenciách chceme spájať, zbližovať a stavať mosty. Veríme, že to má zmysel, i keď sa zdá, že spoločnosť sa ženie opačným smerom, hovorí umelecký riaditeľ festivalu Jozef Lupták.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Nevšedné hudobné zážitky v Bratislave, ale aj v Piešťanoch prináša medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie. V programe figuruje klasika, avantgarda, world music, hudba slovenských skladateľov aj škandinávsky jazz. V poradí 23. ročník podujatia otvorí v utorok vo Veľkom evanjelickom kostole koncert z diel súčasného ukrajinského skladateľa Valentina Silvestrova, Ludwiga van Beethovena a Johannesa Brahmsa v interpretácii komorného orchestra Convergence Players pod vedením vo Švajčiarsku pôsobiaceho huslistu Igora Karška.

V kostole na bratislavskej Kalvárii zaznejú (17. 9.) komorné úpravy skladieb Hansa Zimmera zo soundtracku k oskarovému filmu Christophera Nolana Interstellar a moderné audiovizuálne koncertné spracovanie súčasnej elektronickej hudby z albumu Stroon – Temple Timbre Embers vo forme site-specific performance.

V utorok 20. septembra zaznie v Elektrárni Piešťany slovenská premiéra Stockhausenovej skladby Harlekýn pre klarinetistu, míma a tanečníka v jednej osobe v podaní sólistu Ensemble intercontemporain Martina Adámka.

Aj tento rok má festival vo svojom programe koncert pre deti a rodičov (24. 9.). Bude ním projekt Spoločné ihriská, s ktorým sa na nádvorí Starej radnice predstavia Tibor Feledi Kairos Quintet a Detský a dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu pod taktovkou Adriana Kokoša.

"Na Konvergenciách chceme spájať, zbližovať a stavať mosty. Veríme, že to má zmysel, i keď sa zdá, že spoločnosť sa ženie opačným smerom," hovorí umelecký riaditeľ festivalu Jozef Lupták k projektu Building Bridges, v rámci ktorého zaznie komorná tvorba romantikov Jána Levoslava Bellu a Edvarda Hagerupa Griega v podaní slovenských umelcov i škandinávsky jazz v podaní saxofonistu Toreho Brunborga a kontrabasistu Steinara Raknesa, ale tiež špeciálny projekt tohto umelca s Jozefom Luptákom, akordeonistom Borisom Lenkom a klarinetistom Branislavom Dugovičom. Vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu vystúpia (18. 9.) v rámci nórsko-slovenského večera s mladou ukrajinskou huslistkou Juliou Roshko a raperom Čavalenkym. "Znieť bude hudba bez hraníc: slovenské, ukrajinské, rómske a židovské melódie v originálnych aranžmánoch," avizujú organizátori.

Festival vyvrcholí 25. septembra koncertom symbolicky venovaným udalostiam na Ukrajine. Pozvanie na Konvergencie prijali aj hudobníci z krajiny sužovanej vojnou, klaviristka Natacha Kudritskaya a huslista Andrej Bielow. Hosťom festivalu bude i legendárny ruský klavirista Alexei Lubimov, ktorý odohrá recitál z diel ukrajinského skladateľa Valentina Silvestrova.