Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Festival Kopanice v kroji predstaví ľudový odev obyvateľov kopaníc

Na archívnej snímke z 13. júla 2019 zľava krojovanka v pracovnom kroji z Košarísk a krojovanka v sviatočnom myjavskom kroji počas ukážky krojov na podujatí s názvom Kopanice v kroji na Košariskách v okrese Myjava. Foto: TASR - Róbert Fritz

Počas dňa sa návštevníci môžu zapojiť do školy tanca a svoje tanečné zručnosti budú môcť predviesť počas ľudovej zábavy.

Košariská 6. júla (TASR) - Festival kopaničiarskeho regiónu Kopanice v kroji v tomto roku predstaví ľudový odev krajnianskych a myjavských kopaníc. Uskutoční sa v Košariskách pri Myjave počas víkendu 9. a 10. júla. Vítaní sú návštevníci vo vlastných krojoch, súčasťou programu je aj praktická škola viazania ručníkov. Informovala o tom za organizátorov Kristína Talábová zo združenia Folklórne Kopanice.

Program otvorí slávnostná bohoslužba v miestnom kostole, po nej bude prednáška s prehliadkou krojov zo spomínaných dvoch lokalít. "V novovybudovanom vzdelávacom centre Albertína uvedieme kalendár Kopanice v kroji 2023 a v Múzeu Milana Rastislava Štefánika budú pripravené scénické prehliadky o živote jeho otca s názvom Príbehy z Krajného - život Pavla Štefánika," uviedla.

Ďalší program zahŕňa tvorivé dielne a aktivity pre malých aj veľkých, zamerané na históriu a kultúru kopaničiarskeho regiónu. Počas dňa sa návštevníci môžu zapojiť do školy tanca a svoje tanečné zručnosti budú môcť predviesť počas ľudovej zábavy. Návštevníci sa tiež na prednáškach dozvedia, ako vyzerali kroje z krajnianskych a myjavských kopaníc, naučia sa viazať ručníky alebo paličkovať čipku, dostanú rady, ako sa o kroje starať a ako si ich správne obliekať. Chýbať nebude ani občerstvenie a ukážky remesiel.

Festival Kopanice v kroji sa konal po prvý raz v roku 2019. Má cieľ popularizovať pestrosť krojov regiónu a šíriť osvetu o ich správnom ustrojení. "Takmer každá obec regiónu má svoj kroj, ktorý sa mierne odlišuje od tých ostatných. Tieto kroje majú svoje regule obliekania, ktoré musia byť dodržané. Okrem krojov festival Kopanice v kroji predstavuje návštevníkom aj širší kontext ľudovej kultúry a histórie kopaničiarskeho regiónu," doplnila Talábová.