Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Košice a Marseille preberajú štafetu Európskych hlavných miest kultúry

Štátne divadlo v Košiciach Foto: TASR

Európske hlavné mesto kultúry je jedným z najvýznamnejších kultúrnych podujatí v Európe a predstavuje už viac ako 25 rokov vynikajúci príklad úspechu EÚ.

Brusel 1. januára (TASR) - Mestá Marseille (Francúzsko) a Košice budú v roku 2013 Európskymi hlavnými mestami kultúry, pripomenula dnes v správe pre médiá eurokomisárka pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež Andrulla Vasiliová. Kultúrny program sa oficiálne začne 12. januára v Marseille a 19. januára v Košiciach.

Toto je chvíľa, na ktorú sa Marseille a Košice pripravujú a ktorú očakávajú od momentu, keď boli vybrané za Európske hlavné mestá kultúry 2013. Som si istá, že verejnosť bude mať pôžitok z nezabudnuteľného otvorenia tejto série kultúrnych podujatí v obidvoch mestách," uviedla Vasiliová.

Podľa eurokomisárky otváracie podujatia budú začiatkom úžasného roka kultúrnych aktivít zameraných nielen na miestnych obyvateľov mesta a okolitého regiónu, ale aj tých, ktorí budú prichádzať z oveľa väčšej diaľky.

Projekt Európske hlavné mesto kultúry predstavuje už viac ako 25 rokov vynikajúci príklad úspechu EÚ.

"Tento titul je jedinečnou príležitosťou na posilnenie kultúrneho života mesta a jeho dlhodobého rozvoja, a súčasne je mimoriadne dôležitý pre cestovný ruch, tvorbu pracovných miest a obnovu miest. Rada by som obidvom hlavným mestám kultúry 2013 zaželala veľa úspechov,“ zdôraznila komisárka.

Foto: TASR
Otvorenie série podujatí hlavného mesta kultúry Marseille - Provence 2013 sa bude konať v dňoch 12. a 13. januára 2013, so štyrmi hlavnými slávnostnými podujatiami: verejná otváracia slávnosť v Marseille s účasťou predsedu Európskej komisie José Manuela Barrosa, otvorenie výstavy súčasného umenia v Aix-en-Provence, hľadanie pokladu v Marseille-Provence a na záver otváracieho víkendu ohňostroj v Arles.

Košice otvoria svoje slávnosti v prítomnosti komisárky Vasiliovej 19. a 20. januára na rôznych miestach mesta, medzi ktorými budú Štátne divadlo, štadión Steel aréna, Pódium, ako aj rôzne kluby, reštaurácie a miesta kultúrnych akcií. „Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013“ predstaví toto mesto ako križovatku starých ciest medzi Východom a Západom.

Zatraktívniť Košice prostredníctvom rekonštrukcie a reštaurátorských prác v interiéri Dómu sv. Alžbety a jeho južnej – Matejovej veže, je cieľom investičného projektu neziskovej organizácie Perly Gotickej cesty. Na snímke reštaurátorské práce v interiéri Dómu sv. Alžbety.
Foto: TASR/František Iván
Európska komisia na jeseň 2012 udelila uvedeným dvom hlavným mestám kultúry 2013 cenu Meliny Mercouriovej (vo výške 1,5 milióna eur) ako vyjadrenie uznania za kvalitnú prípravu a za splnenie záväzkov, ktoré prevzali vo fáze výberu.

Európske hlavné mesto kultúry je jedným z najvýznamnejších kultúrnych podujatí v Európe. Hlavné mestá sa vyberajú na základe kultúrneho programu, ktorý musí mať európsky rozmer, musí zapájať širokú verejnosť, byť atraktívny na európskej úrovni a musí zapadať do dlhodobého rozvoja mesta.

Pre mestá je to takisto vynikajúca príležitosť na zmenu svojho obrazu, zviditeľnenie sa na mape sveta, prilákanie väčšieho množstva turistov a prehodnotenie vlastného rozvoja prostredníctvom kultúry. Na základe štúdie sa ukázalo, že počet turistov, ktorí navštívili mesto a prespali v ňom aspoň jednu noc, sa v porovnaní s rokom pred udelením titulu zvýšil v priemere o 12 percent. V prípade Liverpoolu v roku 2008 a rumunského mesta Sibiu v roku 2007 to bolo zvýšenie návštevnosti až o 25 percent.

Po Marseille a Košiciach v roku 2013 budú budúcimi Európskymi hlavnými mestami kultúry Riga (Lotyšsko) a Umea (Švédsko) v roku 2014, Mons (Belgicko) a Plzeň (Česká republika) v roku 2015 a Donostia-San Sebastián (Španielsko) a Wroclaw (Poľsko) v roku 2016.