Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Medzi premiérami Divadla Thália bude absurdná dráma Miklósa Mészölya

Skúška hry - Divadelná komédia Foto: TASR/František Iván

Divadlo Thália pripravilo na novú sezónu 2012/2013 premiéru komédie Kumšt, absurdnú drámu Čistič okien a tiež hru Prenasledovanie a zavraždenie Jeana Paula Marata od Petra Weissa.

Košice 3. septembra (TASR) - Komédie, absurdná dráma i hra o francúzskej revolúcii patria k premiéram, ktoré košické Divadlo Thália pripravilo na novú sezónu 2012/2013. Vzhľadom na prebiehajúcu rekonštrukciu divadelnej budovy sa prinajmenšom do začiatku budúceho roka predstavenia uskutočnia v Divadelnom štúdiu Máraiho.

Riaditeľ divadla József Czajlik by chcel v marci premiérovať hru Prenasledovanie a zavraždenie Jeana Paula Marata od Petra Weissa už vo vynovených priestoroch. Stále je však podľa neho otázne, kedy bude rekonštrukcia ukončená. "Viem zatiaľ o troch termínoch ukončenia rekonštrukčných prác - 31. december 2012, marec a jún 2013, takže zatiaľ je to v dosť hmlistej rovine," konštatoval dnes pred novinármi.

Prvou sezónnou premiérou "najsevernejšieho maďarsky hrajúceho divadla v Európe" bude 18. októbra obľúbená komédia Kumšt od Yasminy Rezy. Predstavenie bude prvou réžiou v maďarskom jazyku významného tvorcu slovenského divadelného života Ľubomíra Vajdičku.

"Som veľmi rád že pán profesor Vajdička prišiel k nám urobiť toto predstavenie, ktoré spája ideu moderného divadla, keďže vyhovie aj riaditeľovi, hercom aj divákom. Riaditeľ môže byť šťastný, že uvádza komerčnú hru, ale nie blbú a oblbujúcu, herec môže byť šťastný lebo hrá komédiu, v ktorej môže rozmýšľať, a diváci sú šťastní, lebo vidia šťastných hercov dobre hrať," konštatoval Czajlik.

Druhou premiérou bude hra Čistič okien maďarského autora Miklósa Mészölya. Toto zabudnuté dielo, napísané v roku 1957, je považované za prvú maďarskú absurdnú drámu, ktorá mala z politických dôvodov premiéru až v roku 1963. Hra so svojským pohľadom na svet narába s veľmi sugestívnym básnickým jazykom a kladie filozofické otázky. Pôjde zároveň o uvádzacie predstavenie štipendijného programu divadla pre mladých hercov.

Prenasledovanie a zavraždenie Jeana Paula Marata má podtitul Revolučné tablo s hudbou. "Divadlo Thália sa rozhodlo uviesť hru o francúzskej revolúcii aj z dôvodu, že v roku 2013 popri Košiciach je aj Marseille Európskym hlavným mestom kultúry (EHMK)," konštatoval Czajlik.

Ďalšou premiérou v poradí bude hudobná detektívna komédia Osem žien dramatika Roberta Thomasa, kde si zahrá herečka Mária Kövesdi Szabó.