Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Na košickú Malú scénu ŠD prichádza Na skle maľované

Tlačová konferencia Štátneho divadla Košice k pripravovanej premiére muzikálu Na skle maľované 10. decembra 2014 v Malej scéne ŠD v Košiciach. Na snímke vľavo riaditeľ ŠD Košice a dramaturg Peter Himič, uprostred umelecký šéf činohry a režisér Milan Antol a vpravo riaditeľ Konzervatória v Košiciach Bartolomej Buráš. Foto: TASR/Milan Kapusta

V Košiciach uvidia diváci po rokoch predstavenie vychádzajúce z úspešnej produkcie uvádzanej v prešovskom Divadle Jonáša Záborského.

Košice 10. decembra (TASR) - Poslednou tohtoročnou premiérou Štátneho divadla (ŠD) Košice bude 12. decembra na Malej scéne ŠD uvedenie ľudového muzikálu poľských autorov Katerzyny Gärtnerovej a Ernesta Brylla Na skle maľované, ktorý je azda najúspešnejšou divadelnou inscenáciou nielen v profesionálnych, ale aj amatérskych slovenských divadlách.

„Nové košické bude tak trochu staronové,“ uviedol na stretnutí s novinármi šéf činohry a režisér predstavenia Milan Antol naznačujúc, že v Košiciach uvidia diváci po rokoch predstavenie vychádzajúce z úspešnej produkcie uvádzanej v prešovskom Divadle Jonáša Záborského. Zaujímavé a iné bude podľa neho tým, kto v ňom účinkuje. „Teraz ho naštudujú noví herci dospeláci, čiže členovia košickej činohry a študenti košického Konzervatória. Bude to taký trochu súboj medzi zbojníkmi a žandármi, teda medzi študentmi a profesormi,“ povedal Antol.

Inscenácia bude podľa neho vychádzať z princípov ľudového divadla. „Budeme sa hrať a hľadať všetky možné fantazijné svety za pomoci plachty, palíc či suda. Tak ako kedysi naši starí dedovia na fašiangy pripravovali nejaké hry a hrali sa s tým, čo si doniesli z hospodárstva. A vzťah, ktorý týmto rekvizitám prisúdili, ich menil na niečo iné, na to, čo práve potrebovali na scéne,“ dodal Antol.

Týmto princípom bude prispôsobená aj hudobná stránka inscenácie. „Naše Na skle maľované má aj svoj vnútorný dramaturgický rozmer. Ten je o tom, ako sa partia mladých ľudí stretne niekde v horách, na chate. A tak aj hudba bude vychádzať z toho, čo by na takom trampe mohli pri sebe mať. Gitara, husle, basa. Takže trochu taký folk,“ doplnil režisér. Hudobné aranžmány pripravil Adrián Harvan a so študentmi konzervatória ich naštudoval Bartolomej Buraš. Na príprave hudby sa podieľal aj Igor Timko.

Výtvarne pri príprave predstavenia spolupracuje Slavomír Benko, o tanečnú a pohybovú spoluprácu sa postarala Ivana Kučerová. Z hercov činohry sa v niektorých postavách predstavia predstavení so Tomáš Diro, Peter Cibula, Katarína Horňáková, Róbert Šudík, František Balog a Lívia Dujavová, ktorých partnermi budú študenti konzervatória. „Pre mnohých zo študentov to bude vôbec prvá skúsenosť s prácou v profesionálnom divadle. Verím, že po 408 reprízach pôvodného naštudovania v Prešove sa aj obnovené v Košiciach dočká aspoň rovnakého úspechu,“ doplnil Antol.