Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V Košiciach začína projekt pre deti Dnes si dáme operu

Štátne divadlo Košice, archívna snímka. Foto: Wikipédia

Prešovský hudobný spolok Súzvuk v spolupráci so Spojenou školou sv. Košických mučeníkov pripraví pre deti v rámci hodín hudobnej výchovy viacero workshopov.

Košice 8. júna (TASR) - Opera Štátneho divadla Košice (ŠDK) začína od stredy (9. 6.) projekt Dnes si dáme operu, ktorého základným cieľom je vzbudiť u detí záujem o javiskové umenie a divadlo ako také. Do mesiac trvajúceho projektu by sa malo zapojiť osem desiatok detí vo veku od sedem do 12 rokov. Za ŠDK o tom informoval Svjatoslav Dohovič.

„Radi by sme spolu s novým riaditeľom opery Rolandom Khernom Tóthom dali deťom príležitosť, aby sa mohli zoznámiť s mnohými žánrami javiskového umenia, ale aj procesmi prípravy a samotnej realizácie divadelného predstavenia. Prostredníctvom rôznych aktivít získajú praktické skúsenosti a spoznajú históriu javiskového umenia v Košiciach. Veríme, že takýmto spôsobom vzbudíme ich záujem o divadlo a zároveň získame nových záujemcov o prácu v Detskom opernom štúdiu, tak, aby sme mohli aktívne reštartovať jeho činnosť po koronakríze,“ uviedol dirigent Igor Dohovič, ktorý operné štúdio vedie.

Prešovský hudobný spolok Súzvuk v spolupráci so Spojenou školou sv. Košických mučeníkov pripraví pre deti v rámci hodín hudobnej výchovy viacero workshopov, ako aj dva výchovné koncerty na Malej scéne ŠDK. Projekt vyvrcholí v prvom júlovom týždni denným táborom – Letnou akadémiou. Vedenie divadla pozvalo deti aj na finálne skúšky „džezovej“ operety Emmericha Kálmána Vojvodkyňa z Chicaga.

V rámci praktických aktivít sa deti zoznámia s výrobou a kreovaním divadelného predstavenia vrátane výroby scény či divadelných kostýmov. Vyskúšajú si javiskový pohyb, javiskovú reč, hru na hudobný nástroj či spev. Spoznajú aj princípy bábkového divadla, čierneho divadla a prípravy filmu vrátane práce zvukárov či strihačov. „Všetko, s čím sa deti z akadémie zoznámia počas aktivít, aj prakticky využijú pri príprave koncertu speváckeho zboru pre rodičov, ale aj pri príprave krátkeho divadelného predstavenia. Vzniknúť by mala aj hymna vrátane hudobného videoklipu,“ informoval Dohovič.