Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Štátne divadlo v Košiciach uvádza hru J. Nvotu Ako Bonnie a Clyde

Režisér Jakub Nvota. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V predstavení diváci uvidia hercov Alenu Ďuránovú, Tatianu Polákovú, Michala Soltésza, Andreja Palka, Danu Košickú a Adrianu Ballovú.

Košice 7. júna (TASR) – Najslávnejší gangsterský pár z pohľadu slovenského emigranta v Amerike ožije na doskách Štátneho divadla (ŠD) Košice. Pôvodná slovenská hra Jakuba Nvotu Ako Bonnie a Clyde bude mať svoju premiéru na Malej scéne v piatok 9. júna.

Režisérom inscenácie je samotný autor. Text, ktorý vznikol, je podľa neho na jednej strane príbehom Bonnie a Clyda, ale nie v legendárnej a romantickej podobe, aká je známa napríklad z filmového spracovania z roku 1967. "Zaoberali sme faktami, skutočným Clydom a skutočnou Bonnie, a súvislosťami ich životných okolností s veľkou hospodárskou krízou a s tým, aký dosah mala táto kríza na spoločnosť," uviedol dnes Nvota pre TASR. Hra zároveň zobrazuje príbeh slovenského vysťahovalca, ktorý, tak ako mnohí Slováci v roku 1929, odchádza za prácou do Ameriky. "Všetko to zažíva spoločne s nimi, trochu s inou kultúrnou skúsenosťou a iným zázemím, preto to aj inak hodnotí. Tieto dva pohľady vlastne vytvárajú akési hodnotenie tej spoločnosti a zároveň aj paralely so súčasnosťou," skonštatoval autor. Hra tak podľa neho vychádza zo skutočnosti, pričom vznikla akási "dokumentárna tragikomédia". Témy globálnej krízy, ekonomickej migrácie, kriminality či rôznych morálnych zlyhaní majú svoju aktuálnosť aj v súčasnosti.

V predstavení diváci uvidia hercov Alenu Ďuránovú, Tatianu Polákovú, Michala Soltésza, Andreja Palka, Danu Košickú a Adrianu Ballovú. Na príprave inscenácie opäť spolupracoval aj Petr Nůsek, ktorý s hercami vytvoril bojové scény pre nedávno uvedenú rozprávku Ronja, dcéra lúpežníka.

Ako Bonnie a Clyde je poslednou novinkou končiacej sezóny košického Štátneho divadla. "Je to vlastne svetová premiéra. Som rád, že divadlo opäť dalo priestor pôvodným slovenským dramatických textom, pričom tento text je takpovediac na pulze doby," povedal riaditeľ činohry Milan Antol.